«Він також має враховувати положення Концепту посилення стійкості демократії, наші євроінтеграційні зобов’язання та 10 пріоритетних реформ», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що міністри мають подати всі пропозиції до 10 листопада.

Кабмін підтримав та подасть на розгляд парламенту законо-проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водо-сховища». Цим документом пропонується встановити на 15 років заборону на формування, передачу у власність та користування, зміну цільового призначення земель, які займало Каховське водосховище.

«Єдині винятки, які будуть дозволені, це зміни з метою відновлення водосховища та здійснення заходів з охорони земель. Важливо, щоб за цей час землі під Каховським водосховищем не змінили цільове призначення. Тому встановлюємо такі заборони і тим самим готуємо фундамент для відновлення водосховища та ГЕС», — зазначив прем’єр.

Загалом за чотири місяці з часу російського теракту на Каховській ГЕС на ліквідацію його наслідків уряд уже виділив 11,9 мільярда гривень, з яких 8,5 мільярда спрямовано на будівництво магістральних водогонів для забезпечення водою Кривого Рогу та інших громад Дніпропетровщини і півдня України. Перша нитка магістрального водогону на ділянці Інгулець — Кряжеве уже запущена, а на решті — роботи тривають.

Крім того, уряд виділив додаткові 335 мільйонів гривень для продовження відновлювальних робіт на Херсонщині. Зокрема, 187 мільйонів гривень піде на ремонт об’єктів водо- й теплопостачання та ще 148 мільйонів — інфраструктурних об’єктів Херсона. «Наближається зима, і роботи з відновлення забезпечення водою та теплом мешканців Херсона потрібно прискорити. Фінансуванням в необхідних обсягах держава забезпечила», — зазначила Перший віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Також уряд схвалив постанову, яка дасть змогу Держагентству відновлення спрямувати 2 мільярди гривень на модернізацію, будівництво, утримання пунктів пропуску на державному кордоні. «Це частина пріоритетної реформи «Європейський кордон». Вона передбачає, що громадяни та бізнес зможуть швидко, зручно та без бюрократії перетинати кордон з європейськими країнами», — зазначив прем’єр.

Коментуючи пріоритети проекту бюджету-2024 в частині відновлення економіки, Д. Шмигаль зазначив, що на реалізацію різних програм передбачено 40 мільярдів гривень. «Пропонуємо виділити 18 мільярдів гривень на програму пільгового кредитування «5-7-9», маємо намір продовжити ефективну програму безповоротних грантів «єРобота» і передбачили на це майже 5 мільярдів гривень. Ще 3 мільярди планується спрямувати на підтримку інвестиційних проектів, мільярд — на компенсацію вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва», — сказав він, додавши, що також мільярд гривень має піти на підтримку індустріальних парків. «Їх уже працює понад 60, але постійно рухаємося вперед. Тож включаємо до Реєстру індустріальних парків два нові майданчики, один — на Івано-Франківщині, інший — на Дніпропетровщині. Очікується, що завдяки цим двом індустріальним паркам буде створено майже 2 тисячі нових робочих місць», — зазначив прем’єр.

Уряд також підтримав законо-проекти «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про безпеку та здоров’я працівників на роботі», які спрямовані на формування нової, узгодженої із законодавством ЄС, національної системи запобігання професійним ризикам, запровадження заходів щодо їх мінімізації та обов’язкового страхування працівників.

Фото КМУ.