27 ворожих дронів вдалося знищити у межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

За інформацією Генштабу ЗСУ на 10.10, на фронті за добу сталося 39 боєзіткнень, наші захисники відбили понад 30 ворожих атак на різних напрямках.

Як зазначив військовий експерт Сергій Згурець, наразі південний напрямок, зокрема Токмацький, залишається надзвичайно важливим для виконання основних цілей наступальної операції. «На сьогодні вклинення у ворожу оборону становить 10 км у ширину та 10 км у глибину. І зараз основне завдання для наших бригад, які там розгорнуті, — розширити це вклинення», — пояснив він в ефірі «Еспресо». Мовляв, це означає, що на правому фланзі потрібно забезпечити активніші дії в напрямку Нестерянки, Великих Копанів, а на лівому фланзі — у бік Вербового і Новофедорівки.

Нагадаємо, майже тиждень тому міський голова Мелітополя Іван Федорів повідомляв: на Мелітопольському напрямку рашисти почали активно вивозити майно зі шкіл. Тоді він припустив, що окупанти готуються до «жесту доброї волі» в Токмаку.

За словами аналітика, коли командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський говорить про обмежені або часткові успіхи Сил оборони, то він якраз каже про розширення плацдарму навколо Роботиного. Проте головний наголос робиться на дії нашої артилерії, тому що ворог і надалі достатньо щільно укріплює оборону, використовує значну кількість резервів тощо.

На інтенсивність бойових дій, зокрема на знищення сил та засобів ворога нашою артилерією, також впливає погода. Уже впродовж трьох днів йдуть дощі.

Аналізуючи поточну ситуацію на фронті, Згурець зазначив, що на інших напрямках дії ЗСУ скеровані на оборону, яка має на меті скувати сили противника на Куп’янсько-Лиманському напрямку. «Далі знищувати противника на Бахмуті й стримувати на Мар’їнці, бо за кількістю атак бачимо, що ворог значно збільшив спроби протиснути нашу оборону навколо Мар’їнки», — зауважив він.

До того ж противник робить спроби активізуватися на лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна. Тривалий час там було умовно спокійно. Тепер, за словами речника угруповання «Хортиця», ворог здійснює атаки в напрямку Куп’янська та інших ділянок, аби потіснити наші війська за річки Оскіл і Жеребець.

Наразі головне завдання російських військ залишалося незмінним — вийти на адміністративні межі Луганської області й поновити свій стан та позиції щодо впливу на місто Куп’янськ.

Відповідно, противник два місяці тому проводив достатньо активні штурмові дії з різних напрямків, проте успіху не мав. Нашим захисникам тоді вдалося стабілізувати ситуацію, і зараз ініціатива залишається на боці ЗСУ.