Це стимулюватиме розвиток ринку боєприпасів, прискорить та масштабує виробництво безпілотників і дасть змогу швидше й ефективніше забезпечувати Сили оборони БПЛА.

«Раніше ми зняли бюрократичні перепони для закупівель українських дронів. Окремою постановою спрощуємо імпорт сировини для виробництва боє-припасів та бойових частин БПЛА. Це забезпечить наші потреби та дасть змогу наростити випуск безпілотників», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що цього року виробництво

БПЛА вже зросло у сотню разів, і зросте ще більше, адже в проекті бюджету-2024 на розширення «Армії дронів» передбачено понад 48 мільярдів гривень.
Ураховуючи, що збільшення кількості дронів потребує дедалі більшої кількості боєприпасів, то цією постановою спрощено отримання дозволів на імпорт вибухових речовин та детонаторів.

«Уряд розробив комплексне рішення, яке прискорює і спрощує процедуру державного контролю за ввезенням сировини. Зокрема, тепер виробникам боєприпасів та бойових частин для реєстрації суб’єкта здійснення міжнародних передач товарів потрібно подати лише одну заяву та не збирати додаткові документи. Для видачі разових дозволів на імпорт товарів військового призначення та подвійного використання також лише потрібно подати заяву до Держекспортконтролю та сертифікат кінцевого споживача», — повідомив віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

До того ж усі заяви та документи можна надіслати в електронній формі, завіривши їх е-підписом керівника. Решта документів, необхідних для видачі дозволу, надаватимуться разом зі звітом про його використання. Тож тепер компаніям не потрібно збирати десятки документів та декілька місяців чекати дозволу на імпорт необхідних компонентів.

У цьому контексті Д. Шмигаль також висловив сподівання на ухвалення у другому читанні та в цілому урядового законопроекту, що дасть можливість спрямувати на потреби ВПК десятки мільярдів гривень. «Україна матиме власну потужну та надійну зброю, яка наблизить нашу Перемогу. А громади зможуть і надалі виконувати свої зобов’язання перед людьми — у 2024 році влада на місцях отримає понад 300 мільярдів гривень», — сказав прем’єр, додавши, що на місцях також залишаться вже накопичені кошти.

«За 9 місяців 2023 року залишки на рахунках місцевих бюджетів збільшилися майже на 88 мільярдів гривень та становлять понад 203 мільярди. Лише у вересні громади отримали від держави 16,9 мільярда гривень трансфертів — базової, додаткової, реверсної та інших дотацій. А загальна сума трансфертів цього року — понад 109 мільярдів гривень», — повідомив Д. Шмигаль.

Кабмін ухвалив рішення про розширення експериментального проекту інституту помічника ветеранів іще на шість регіонів. Зараз він охоплює Вінницьку, Дніпропетровську, Львівську та Миколаївську області, а віднині також поширюватиметься на Закарпатську, Полтавську, Сумську, Харківську, Київську області та на місто Київ. «Попередньо ми вже можемо говорити про успіх нашого «пілоту» на прикладі перших чотирьох областей. Мінветеранів іде з новою ветеранською політикою в регіони, до громад, де зустрічатимуть ветеранів із фронту. Тому поширення експерименту ще на шість регіонів дасть змогу за досить незначний для такого масштабного проекту проміжок часу в умовах війни апробувати інститут помічника ветерана, досягти синергічного ефекту при реалізації ветеранської політики», — зазначила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Фото: Кабмін.