Загалом за добу на фронті сталося 108 боєзіткнень. Це значно більше, ніж фіксували щоденно останнім часом.

Зокрема у зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» противник силами до трьох батальйонів за підтримки танків та броньованих машин активізував наступальні дії в районах Авдіївки, Тоненького, Кераміка та Первомайського Донецької області. Наші захисники відбили усі атаки ворога та не допустили втрат рубежів і позицій.

Нагадаємо, з початку тижня окупаційні війська розпочали масований наступ по всьому східному фронту від Волновахи до Куп’янська. Особливо активізувалися рашисти біля Авдіївки, що свідчить про намір закрити котел.

Коментуючи поточну ситуацію, військовий експерт Сергій Згурець зазначив, що з вівторка активізувалися бойові дії з боку Красногорівки, Опитного й Водяного. Там окупанти намагалися використовувати авіацію та наземні підрозділи зі значною кількістю особового складу. Але діяли за хрестоматійною тактикою радянського наступу, потрапивши у м’ясорубку нашої артилерії.
Згурець припускає: ворог намагається перед негодою максимально натиснути на українські війська, щоб сповільнити наступ ЗСУ на півдні або зайняти кращі для себе рубежі.

Спостерігається суттєве пожвавлення по всій ділянці лінії фронту.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), оточення Авдіївки, однієї з найбільш укріплених ділянок лінії фронту в Донецькій області, найімовірніше, потребуватиме більше сил, ніж росія наразі виділила для операції на відрізку Авдіївка—Донецьк.

Експерти ISW у своїй доповіді зазначають: активізація росіян у цьому районі збігається з іншими локальними наступальними операціями в Луганській області та східній частині Запорізької, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб перешкодити українському командуванню перекинути сили на критичні ділянки фронту в західній частині Запорізької області.

Проте у Генштабі зазначають, що Сили оборони України не припиняють наступ на Мелітопольському напрямку, покращили тактичне положення на захід від Роботиного (Запорізька область), завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують їх.

Протягом останніх днів на південь від Роботиного наші герої пробивалися до панівних висот, вели бої на північних околицях Новопрокопівки. Повідомлялося про незначний тактичний успіх на цій ділянці. Аналогічно позитивні новини надходять із лівого флангу контрнаступу, де ЗСУ просунулися в районі на північ від Вербового. Водночас Токмак контролює наша артилерія, яка днями в тому районі знищила дві великі бази техніки та склади зброї. Окрім того, поблизу Токмака українські захисники відстежили та знищили бронепоїзд, навантажений військовою технікою росіян.

Одночасно з цими подіями на фронті «бавовнятко» і «кошмарики» періодично відвідують тили росіян. Так, минулого тижня українські спецпризначенці вдруге висадилися на західному березі тимчасово окупованого Криму. За словами начальника ГУР МОУ Кирила Буданова, під час успішної операції знищено чимало ворогів, хоча й серед наших героїв є втрати... Також Сили спеціальних операцій ЗСУ здійснили одночасні успішні висадки на Тендрівській та Кінбурнській косах на Херсонщині. Утім, сам факт такого десантування викликає в кремлі панічну реакцію.

Окрім того, впродовж тижня безпілотники регулярно завдавали ударів у районі Севастополя та інших населених пунктів у глибині тимчасово окупованого півострова. У результаті одного такого удару ЗСУ вдалося відмінусувати секретну базу головного управління російської розвідки в Джанкої. На тлі таких дій чф рф не припиняє свої регулярні рейси в один бік — із півострова у напрямку Новоросійська й окупованої Абхазії.

Фото: Генштаб.