На знімку: куратор виставки Микола Петриченко.

В експозиції — роботи з фондів музею, організатора вернісажу, Національного художнього музею України та з колекції родини Тетяни Яблонської. Вона, як і Микола Глущенко, своїми полотнами змогла багато розповісти світу про Україну, характер українців, їхню жагу до життя.

«Під час війни серед митців і експертів культурної сфери триває дискусія, чи ховати музейні шедеври у фондосховищах, чи виставляти для загального огляду, щоб надихати відвідувачів. Впевнена, що прихильників другої тези дедалі більше, — зазначила під час відкриття виставки заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. — Війна — це великий марафон, і всім нам потрібна психологічна підтримка, а культура і мистецтво дарують віру, оптимізм, надію, силу й енергію».

«Сьогодні, коли в Україні триває війна, коли росія не лише ганебно хоче відібрати у нас території, а й зазіхає на привласнення творчості багатьох митців, нам вкрай важливо говорити та показувати наших українських митців та їхнє творче надбання, — наголосила генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова. — Ми пишаємося, що в нашій колекції є роботи цих геніальних художників, і ми маємо змогу знайомити українців з їхньою творчістю».

Мистецтвознавиця Анна Владимирська назвала виставку, де експонуються переважно пейзажі та портрети, діалогом між двома атлантами українського мистецтва, що мають європейський рівень.

«Імпресіонізм Глущенка можна порівнювати з творчістю Клода Моне і Ренуара. Тетяна Яблонська — це видатна мисткиня, яка пройшла шлях від соцреалізму, працювала у всіх тогочасних стилях і наприкінці життєвого шляху зробила неймовірний прорив у колір», — зазначає експертка.

На полотнах цих майстрів виховалося не одне покоління художників і шанувальників прекрасного. Автопортрет Тетяни Яблонської (1944 р.) фахівці називають справжнім шедевром портретного мистецтва. За монументальну картину «Хліб» (3,7 м завширшки) художниця отримала свою першу державну премію срср, всесоюзне визнання та бронзову медаль Всесвітньої виставки у Брюсселі (1958 р.). Не лише в Україні, а й у світі відомі її полотна «Весна», «Льон», «Над Дніпром», «Ранок», італійські краєвиди, серед яких «Вечір. Стара Флоренція» (1973 р.). Тетяна Яблонська — двічі лауреат сталінської премії, двічі відзначена державною премією срср, у 1998 році — премією Тараса Шевченка. У 1997 р. ЮНЕСКО назвало українку художником року. У 2001-му вона отримала звання Героя України.

Відомий світу і заслужений діяч мистецтв УРСР (1946), народний художник України (1963), народний художник срср (1976), лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1972). Микола Глущенко, який написав понад 10 тисяч живописних полотен.

«Це «Київ» Миколи Глущенка 1945 року, на полотні видно Софійську дзвіницю, а ліворуч — розбомблений центр міста. Це післявоєнна робота художника, що передає дух і час, коли вона була написана», — знайомить з творчістю митця куратор виставки Микола Петриченко. Над створенням експозиції працювали співробітники музею Варвара Сухенко та Катерина Боровик.

Фото М.Глущенко та Т.Яблонська, 1959р.

Тетяна Яблонська, «Автопортрет», 1995р., папір, олія.

Тетяна Яблонська, «Дівчина з гітарою», 1960р., полотно, олія.

Робочі окуляри Тетяни Яблонської.

Пензлі Тетяни Яблонської.

Микола Глущенко, «Осінь. Сонячний день», 1970-1979рр., полотно, олія.

Микола Глущенко, «Автопртрет», 1975р., картон, олія.

Микола Глущенко, «Київ», 1945р., полотно, олія.

Побачити картини визначних українських митців можна до 12 листопада.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.