З 10 жовтня окупанти пробують наступати великими силами майже по всій лінії фронту — наймасштабнішим наступ став саме біля Авдіївки, яку спочатку обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії, танків, а потім керованими авіабомбами з літаків. Постійних авіаційних та артилерійських ударів зазнає Авдіївський коксохімзавод, який загарбники порівнюють з «Азовсталлю». За даними Генштабу, ворог кинув на місто 3 батальйони піхоти — понад тисячі бійців і кілька десятків одиниць техніки одразу з кількох напрямків. Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш заявив, що 10 жовтня був, «мабуть, найбільший наступ на місто за всю повномасштабну війну», проте ситуація контрольована.

11 жовтня російські окупанти також намагалися наступати в районі Авдіївки за підтримки великої кількості танків і бронетехніки. За словами Віталія Барабаша, українські військові підбили понад 60 одиниць ворожої техніки.

У четвер, 12 жовтня, Володимир Зеленський написав у Телеграмі, що ЗСУ тримають позиції: «Авдіївка. Тримаємо позиції. Саме українська сміливість і єдність визначають, як завершиться ця війна. Маємо всі про це пам’ятати». Втім, окупанти не полишають спроб оточити українські підрозділи і прагнуть захопити як вигідну висоту терикон на північ від міста, що має стратегічне значення для росіян, оскільки цей населений пункт є воротами у Донецьк — основний комунікаційний вузол на окупованих територіях.

За даними Генштабу, за останню добу Сили оборони відбили понад 10 атак ворога поблизу Авдіївки та ще 10 атак у районі на схід від Степового, на південний схід від Сєверного та на південь від Первомайського Донецької області. Крім того, ЗСУ просунулися на сотні метрів на деяких напрямках на південь від Бахмута. Про це заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ 

Ілля Євлаш у четвер, 12 жовтня. За його словами, попередньої доби східне угруповання військ Сил оборони знищило на Бахмутському та Лимансько-Куп’янському напрямках понад 380 окупантів і 14 російських танків.

«На Лимансько-Куп’янському напрямку зафіксовано 601 обстріл позицій ЗСУ, 13 разів ворог використовував авіацію — Су-25, Су-35 та Ка-52. Відбулося 8 ударів дронів противника по позиціях Сил оборони, було відбито 25 атак — 10 на Куп’янському напрямку та 15 на Лиманському. Противник не полишає спроб прорвати нашу оборону, проте безуспішно. В ході бойових дій було ліквідовано 214 окупантів, також знищено 18 зразків озброєння та військової техніки, серед яких 4 танки — 2 танки Т-80 і ще Т-72, 7 ББМ», — зазначив Ілля Євлаш.

Речник Військово-Морських сил Збройних Сил України капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук в ефірі «Радіо «Свобода» повідомив, що в Чорному морі поблизу тимчасово окупованого Севастополя корабель чорноморського флоту рф «павел державин» напередодні було виведено з ладу.

За його словами, він не може розповісти всіх деталей цього інциденту, але офіційно може підтвердити, що цей сторожовий корабель пошкоджений.

У 596-й день російської повномасштабної воєнної агресії проти нашої держави Сили оборони України продовжують оборону на сході та півдні України, ведуть наступ по осі Мелітополя та наступальні операції по осі Бахмута.

Знищуючи ворога, вони звільняють тимчасово окуповані території та зміцнюють нові позиції.