— Наш музей не лише колекціонує, досліджує та зберігає українське мистецтво ХХ—ХХІ століть, а й є осередком активних соціокультурних дій. Підтвердженням того стало і проведення артрезиденції з сучасного живопису. Це перший такий захід в історії нашого музею, і в нього є низка особливостей. Насамперед та, що він відбувся в нелегкий для країни час випробувань. Відповідно поняття свободи знайшло своє відображення в його концепції. А здійснення цього проєкту стало можливим завдяки підтримці Українського культурного фонду та партнерству з Донецьким обласним художнім музеєм, — розповіла директорка музею Ольга Долінська.

Цей проєкт — це ще й можливість підтримати митців і ті інституції культури, яких війна змусила переформатувати або взагалі зупинити свою діяльність.

Усвідомлюючи історичну доленосність теперішнього часу, автори дали йому відповідну назву — «Ціна свободи». Опановуючи нові реалії життя і творчості під час війни, на запрошення відгукнулися представники мистецької спільноти з усієї України. На конкурсний відбір було надіслано 69 заявок від кандидатів з різних регіонів. І хоча в організаторів проєкту було щире бажання запросити всіх, проте через обмеженість ресурсу довелось обирати. У результаті артрезиденція об’єднала чотирнадцять українських художниць і художників — різних за віком, географією народження і проживання, життєвим бекграундом людей. Проте їх об’єднало бажання викласти на полотні думки з приводу того, що означає нині ціна свободи для кожного українця.

Зробити це вони змогли в мальовничому місці, де розташований Малієвецький обласний історико-культурний музей. Там протягом двох тижнів і проводилася артрезиденція. А після її завершення відбулась перша звітна виставка.

У проєкті разом працювали не тільки художники, а й музейники. Митці  обмінювались досвідом та знаннями, досліджували минуле, аналізували теперішнє та планували спільні проєкти на майбутнє. Таке спілкування для багатьох виявилось дуже важливим, адже останніми роками через пандемію та війну багато хто опинився у творчій та соціальній ізоляції.

Спілкування, мальовнича природа, загальна атмосфера стали поштовхом для написання 72 різноформатних полотен. До експозиції увійшла лише частина великого творчого доробку. Це картини, в яких митці  спробували заархівувати персональний досвід, відчуття та розуміння ціни, яку сплатив, платить та платитиме за свободу кожен українець та все наше суспільство.

Як зазначають фахівці, представлені на виставці надзвичайно потужні роботи є своєрідним меседжем кожного автора, його реакцією на події, які переживає незламний український народ.

Після виставки в Маліївцях роботи художників представили й у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Хмельницький.

Фото ХОХМ.