За даними Генштабу, за добу (на ранок 13.10) наші захисники відбили понад 20 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

Як зазначив військовий експерт Сергій Згурець, біля Авдіївки третій день тривають ворожі авіаудари, артобстріли, атаки наземних сил. За його словами, ситуація нагадує Бахмут.

«Зараз ворог намагається наступати на декількох напрямках. Авдіївка вийшла на передній план з огляду на активність залучених російських сил і на те, що тепер ворог намагається продовжити наступальні дії якраз від Красногорівки, від Опитного та Водяного, зокрема в напрямку Степового», — зазначив він.

Згурець додав, що на півночі є певні просування, ворог намагається рухатися до залізниці.

«Якщо ми проаналізуємо втрати противника на цих ділянках і оцінки закордонних експертів, то стане зрозуміло, що ЗСУ стримують противника, ворог наштовхнувся і на артилерію, і на мінні поля. Бачимо втрати в бронетехніці противника — понад 36 одиниць, ми розуміємо, що зараз усе залежатиме від співвідношення сил, стійкості противника і стійкості нашої оборони», — додав він.

Напружена ситуація і на інших напрямках. На Куп’янському ЗСУ відбили п’ять атак ворога в районі Синьківки та вісім атак біля Іванівки Харківської області. На Лиманському — наші воїни продовжують стримувати наступ противника в районах Макіївки, на південний захід від Кремінної та Серебрянського лісництва Луганської області. Відбито понад п’ять атак ворога.

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують штурмові дії на південь від Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку загарбники безуспішно намагалися відновити втрачені позиції в районі Роботиного Запорізької області. На Херсонському — Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та цивільна інфраструктура. Під артилерійським вогнем опинилися майже 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.