Як повідомляють Повітряні сили ЗСУ, зафіксовано застосування балістичної ракети «Іскандер М», 5 керованих авіаційних ракет Х-59 та 12 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». З них збито 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 «шахедів». Ракетні удари були спрямовані на північні та східні регіони України. Ударні безпілотники російські терористи скерували у різних напрямках — Кропивницький, Миргород, Хмельницький, Старокостянтинів...

У ПС ЗСУ вважають: осінній та зимовий періоди стануть рекордними за кількістю російських атак дронами-камікадзе. Лише за вересень рф випустила по українських населених пунктах понад 500 безпілотників.
За інформацією Генштабу ЗСУ на 16.10, за минулу добу наші захисники відбили понад 50 атак росіян на Куп’янському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках. У цей період відбулося майже 70 бойових зіткнень.

Зокрема, на Куп’янському напрямку українські воїни відбили понад 15 атак ворога в районах Синьківки та Іванівки Харківської області. Сили оборони України продовжують штурмові дії на південь від Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. У зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку росіяни за підтримки авіації вели безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Авдіївка, Керамік, Степове, Тоненьке, Сєверне Донецької області. На Запорізькому напрямку росіяни 4 рази намагалися відновити втрачені позиції в районі Роботиного Запорізької області, успіху не мали.

Хоча зараз основна увага прикута до півдня як головного напрямку дій ЗСУ, для Сил оборони України є також важливими й два інші — Бахмутський напрямок та лівобережна Херсонщина, де наші війська також наполегливо атакують противника. Активність ЗСУ біля Бахмута та на Херсонщині має стратегічне значення для подальшого перебігу подій, бо так стримуються ті підрозділи армії рф, які б могли перекинути на південь для блокування нашого контрнаступу. Про це йдеться у доповіді експертів CSIS (Центру міжнародних та стратегічних досліджень).

А у звіті Інституту вивчення війни за 16.10 зазначається, що спроби наступу російських військ під Авдіївкою сповільнилися, окупанти зазнають значних втрат живої сили і техніки. Водночас начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш заявив, що противник провалив свій план взяття Авдіївки в оточення.

Своєю чергою директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає: нині політичні пріоритети рф на напрямку Авдіївки та Мар’їнки знову переважають над військовими.

«Коли говоримо про Авдіївку, я уникав би тези про «м’ясні штурми», бо ця операція готувалася зі всіма правильними підходами, з використанням артилерії, авіації, механізованих підрозділів. Ці всі ворожі зусилля були відбиті завдяки дронам, мінним полям, протитанковим засобам», — прокоментував він ситуацію на фронті в ефірі «Еспресо».

За його словами, є інформація, що за шість днів атаки ворог зазнав втрат щонайменше у 3 тисячі особового складу, а це значні показники.

Аналітик висловив думку про те, що російське військове командування зі всіх сил намагатиметься домогтися якогось успіху навколо Авдіївки, аби підтвердити наратив кремля, що попри допомогу країн Заходу Україні російська армія просувається на певних ділянках, а наступ ЗСУ відбувається повільно. Отож політична складова у наступі на Авдіївку та Мар’їнку домінуватиме і після певного переформатування сил ворог поновить наступ на цій ділянці.

Фото ілюстративне.