Як повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ, загалом у комбінованому далекобійному ударі ворог запустив п’ять балістичних ракет з оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М», одну зенітну ракету для удару по землі з С-300, також була запущена одна крилата ракета, дев’ять ударних дронів-камікадзе та одна керована Х-59. Нашим захисникам вдалося збити лише одну Х-59 та три «шахеди».

На тлі цього удару вкотре простежується мінімізація використання рф крилатих ракет (за цей місяць ворог випустив дві такі). На основі офіційних повідомлень ГУР МОУ оглядачі Defanse Express приблизно підрахували, скільки росія виробляє балістичних ракет до «Іскандер-М» на місяць. Виходячи з цієї арифметики, в арсеналі країни-терориста зараз орієнтовно сотня таких ракет...

За даними Генштабу ЗСУ на 19.10, протягом минулої доби на фронті відбулося майже 80 бойових зіткнень. Так, на Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися відновити втрачені позиції в районі Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжували штурмові дії на південь від Бахмута Донецької області, завдавали росіянам втрат у живій силі та техніці, закріплювалися на досягнутих рубежах. Також росіяни не полишають спроб за підтримки авіації оточити Авдіївку. На Запорізькому напрямку наші захисники стримують окупантів у районах Новодарівки та на схід від Малої Токмачки Запорізької області. Сили оборони України ведуть наступальну операцію на Мелітопольському напрямку. Мають частковий успіх на південний захід від Вербового Запорізької області, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту...

Також Генштаб ЗСУ у своєму зведенні побічно підтвердив повідомлення про просування українських сил на лівий берег Дніпра. Зокрема, серед населених пунктів, по яких била російська авіація, вказано село Піщанівка, яке розташоване на лівому березі і до якого, за даними російських блогерів, дійшли українські морпіхи.

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) теж припускають, що наші морпіхи просунулися на окупованому березі Дніпра і росіяни стурбовані можливістю «більш масштабної української операції» на Херсонщині.

На думку експертів ISW, занепокоєння рф щодо здатності своїх військ відбити потенційну українську наступальну операцію через Дніпро може бути частково пов’язане зі станом російського угруповання на лівому березі.

Мовляв, за останні місяці командування «другої армії світу» перекинуло відносно більше елітних підрозділів з херсонського напрямку для підтримки оборонних операцій на заході Запорізької області, оскільки, ймовірно, розглядає Херсон як спокійний сектор, а нинішній склад сил у цьому районі, вірогідно, є відносно менш боєздатним.