У Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» за сприяння ексміністра культури Євгена Нищука відбувся закритий показ вистави «Горгони» випускниць Київського національного університету культури і мистецтва. В стінах будівлі, що була зведена на початку минулого сторіччя, розгортається драматична історія про двох жінок.

Горгони у грецькій міфології — жінки зі зміями замість волосся. Вони є втіленням жіночої сили, загрози та небезпеки. Горгони порушували традиційні стереотипи про жіночу красу та покірність, їхній вигляд і поведінка були далекими від стандартів і могли розглядатися як акт протесту проти соціокультурних очікувань від жінок.

Дон Нігро, сучасний американський драматург, автор п’єси, при написанні надихався бурхливим зірковим дуетом Джоан Кроуфорд і Бетті Девіс. Режисерки Валерія Штефюк та Світлана Грязна створили нуарну атмосферу суперництва та конкуренції. Вистава стала викликом для молодих акторок, ця робота має потенціал для розвитку та професійного зростання.

Двох колись успішних акторок заклятих суперниць Мілдред (Світлана Грязна) та Рут (Катерина Туник) доля знову зводить разом. Їм випадає останній шанс погрітися під промінням слави — разом знятися у фільмі жахів «Горгони». Вони абсолютні протилежності, Рут — м’яка, жіночна, красива і користується цим на повну силу для полегшення життя, Мілдред навпаки — прямолінійна, недовірлива, експресивна, звикла всього досягати самотужки.

Разом вони як гримуча суміш, ладні перегризти одна одній горлянки. Такими їх хочуть бачити і на екрані, але щоб співіснувати на знімальному майданчику, треба переступити через старі образи та власну гордість. Чи вдасться двом сильним жінкам порозумітися? Хто врешті-решт отримає «Оскар»? Це питання, як і багато інших важливих питань у нашому сучасному житті, залишається відкритим...

На знімку: сцена з вистави «Горгони».

Фото Олександри ГАЦЕНКО.