Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував захисникам українського неба за бездоганний результат у збитті ворожих цілей. «Стовідсотковий результат дається нелегко, та ми наближатимемося до нього щодня, зміцнюючи нашу протиповітряну оборону! Західна зброя довела і продовжує доводити свою ефективність на полі бою!» — зазначив він.

Водночас російські окупанти минулої доби вели активні бойові дії на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Запорізькому та Мелітопольському напрямку, загалом на фронті відбулося понад 90 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ у зведенні 23.10.

Коментуючи ситуацію на фронті, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук в ефірі «Еспресо» зазначив, що окупанти, окрім системи оборонних укріплень на півночі Криму, також створюють лінії оборони на заході та сході півострова. А це свідчить, що рашисти бояться прориву ЗСУ.

«Ворог відчуває спинним мозком, що довго він на Запоріжжі та Херсонщині не втримається і йому доведеться втікати або на схід, або на південь до Криму. Тому окупанти облаштовують оборону Кримського півострова...» — повідомив експерт. За його словами, окупанти досить тривалий час активно риють окопи й створюють оборонні споруди на західному узбережжі півострова, на південь від мису Тарханкут до Євпаторії, майже до північних околиць Севастополя.

«Найбільше тішить, якщо чесно, що противник також будує на сході Кримського півострова потужну інженерну лінію оборони між Керченським півостровом та самим Кримом. Це свідчить про те, що ворог не тільки не довіряє своїм солдатам, які воюють у Херсонській та Запорізькій областях, а й розуміє те, що може бути прорвано оборонні укріплення на півночі півострова», — сказав Лакійчук.

Проте кремль не збирається закінчувати «спецоперацію» в Україні. Мобілізація росіян на війну триває і становить понад 20 тисяч осіб на місяць. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Він зазначив, що мобілізаційні заходи в рф мають здебільшого прихований характер. Причому залучати народонаселення центральних, столичних регіонів путінський режим не наважується. Мовляв, громадська думка на росії нічого не варта, але все-таки страх перед бунтом «бессмысленным, беспощадным» у кремлівських карликів існує.

У мобілізації «гарматного м’яса» там переважає рекрутинг серед ув’язнених, боржників, неблагонадійних категорій населення, у тому числі з мотивацією фінансової виплати або, якщо людина не підписує контракт, то із загрозою певного покарання чи санкцій. За словами Юсова, російське командування широко практикує «примусове підписання контракту» з колишніми військовослужбовцями.