Про це повідомила у середу начальниця об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

«Тільки за минулу добу над Херсонщиною та Одещиною було зафіксовано скидання понад 35 засобів повітряного ураження. Йдеться про керовані авіабомби, ракети повітряного базування і невідомі вибухові пристрої, які ворог прилаштовує в Чорне море вздовж функціонування гуманітарного коридору. Терор ворога триває всюди: в повітрі, на суші і на морі», — зазначила Гуменюк.

За її словами, керовані авіабомби спрямовуються на відстань 50—60 км. Тобто самі літаки не наближаються, вони випускають керовані авіабомби. Крім того, противник намагається з таких літаків тактичної авіації скидати невідомі, але, очевидно, вибухові пристрої або предмети, які можуть бути донними мінами, котрі, потрапляючи у воду, становлять додаткову небезпеку.

Оскільки море і так заміноване, керовані авіабомби можуть спричиняти вибухи і додаткову детонацію тих мін, які потрапили в зону дії вибухової хвилі. Міни часто зриваються зі своїх кріплень і вільно дрейфують у водному просторі, тому місце їхнього розташування постійно змінюється. Але Сили оборони забезпечують безпеку функціонування гуманітарного коридору в Чорному морі, і саме тому судноплавці продовжують довіряти Україні як відповідальній морській державі, зазначила речниця ОК «Південь».

Морські міни можна ставити не тільки з кораблів чи підводних човнів, а й навіть з літаків, кажуть оглядачі Defense Express. Вони припускають, що тими «невідомими вибуховими пристроями», які рашисти скидають з літаків у районі проходження суден із зерном, можуть бути морські донні міни типу МДМ калібру 533 мм. Вони майже універсальні у плані підбору носіїв для постановки. На думку фахівців, найбільша проблема — це вибуховий пристрій, що має вкладатися на дно і підриватися під час проходження суден або кораблів, через що морські донні міни є складною ціллю для боротьби навіть для сучасних тральників.

Тим часом на фронті російські загарбники не полишають спроб просунутися на сході України. За даними Генштабу ЗСУ на 26.10, гаряче було на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках. «Протягом минулої доби відбулося 78 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 50 авіаційних ударів та здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», — йдеться у повідомленні.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту.

До того ж українські військові нарощують мінно-вибухові загородження уздовж державного кордону в Північній операційній зоні. Про це повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у Телеграмі.

«Нам немає різниці, чи це державний кордон з республікою білорусь, чи з російською федерацією — це наші вороги. Тож кордон мінується щільно, скрізь, де є загроза нападу противника», — написав він. Та пояснив, що кожне мінно-вибухове загородження та мінне поле обов’язково має прикриватися загальновійськовим підрозділом, аби війська вогнем своєї зброї не дозволяли саперним підрозділам ворога здійснювати спроби розмінування.