На Куп’янському й Мар’їнському напрямках ворожі війська вели безуспішні штурмові дії, повідомляє Генштаб ЗСУ станом на 27.10.

«Протягом минулої доби відбулося майже 70 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 18 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Також російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши БпЛА типу «Shahed-136/131», — сказано у зведенні.

Як повідомив речник Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, російські окупанти на Лимано-Куп’янському напрямку зосередили сто тисяч військових. Проте, за його словами, армія рф не має жодних стратегічних успіхів на цій ділянці фронту. Активізувалися рашисти там за декілька днів після початку своєї наступальної операції на Авдіївському напрямку. Вони хочуть повторно захопити Куп’янськ, який є важливим вузловим центром для постачання підрозділів.

Щодо ситуації біля Авдіївки, то попри численні втрати у живій силі і техніці окупанти не полишають спроб просунутися вперед. Саме місто щоденно обстрілюється.

Своєю чергою фахівці Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що великі втрати російської техніки під Авдіївкою, ймовірно, підірвуть наступальні можливості армії рф у довгостроковій перспективі. Однак, зазначають експерти, російське командування намагатиметься компенсувати ці втрати, особливо бронетехніки.

Щодо повітряного тероризму росії, то британська розвідка помітила: дальня авіація важких бомбардувальників впс рф не завдавала ударів крилатими ракетами по Україні понад місяць. Зазначається, що це найдовша перерва з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За словами розвідки, країні-терористу, ймовірно, потрібно було зменшити частоту своїх ударів, щоби поповнити запас крилатих ракет Х-101/
Х-102. Мовляв, росія використовуватиме всі нещодавно виготовлені боєприпаси дальньої авіації для ударів по українській енергетичній інфраструктурі протягом зими. Також окупанти продовжуватимуть односторонні атаки безпілотниками, розробленими в Ірані.

Водночас напередодні США оголосили про черговий пакет оборонної допомоги Україні на 150 млн доларів. Вона передається у межах президентських повноважень Presidential Drawdown Authority (PDA), тобто коли озброєння виділяється безпосередньо із запасів американського війська, тому озвучений перелік Сили оборони отримають якнайшвидше. За винятком декількох пунктів, загалом пакет боєприпасний і спрямований на поповнення критично важливих для України запасів. Передусім це ракети до систем протиповітряної оборони, що особливо актуальні напередодні планів кремля з терористичних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури протягом осені-зими.