Пошкоджено адміністративну будівлю й техніку, постраждали двоє осіб, повідомив керівник Одеської ОВА Олег Кіпер.

У ніч на понеділок російські війська атакували Україну 12 ударними БпЛА та 2 керованими авіаційними ракетами Х-59. За інформацією Повітряних сил ЗСУ, усі цілі противника знищено протиповітряною обороною, зокрема у межах Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Хмельницької та Дніпропетровської областей.

Натомість «бавовна» знову завітала в т.о. Крим. Вночі окупанти заявили, що чф рф нібито відбивав атаку безпілотників. У Севастополі чули вибухи. Зранку понеділка на годину перекрили рух Кримським мостом. Стратком ЗСУ підтвердив ураження вночі стратегічного об’єкта російської ППО неподалік села Оленівка, що на заході півострова.

Супутникових знімків, які могли б показати масштаб руйнувань після цих ударів, у відкритому доступі на ранок 30.10 не було. Які засоби ураження могли бути використані для цих ударів, ЗСУ також поки що не деталізують.

Оглядачі Defеnse Express, опираючись на відкриті джерела, припустити, що удар могли завдати модернізованою версією ракети «Нептун».

«У будь-якому разі ми знаємо навіть з офіційних заяв, що такі крилаті ракети уже раніше використовувалися для знищення російської ППО, що своєю чергою стало «прелюдією» для ракетного удару по акваторії тимчасово окупованого Севастополя 13 вересня 2023 року, а далі — і для удару 22 вересня по головному штабу чф рф у тому ж Севастополі», — кажуть аналітики.

Тим часом на фронті російські окупанти намагалися відновити втрачені позиції біля села Роботиного Запорізької області, а також біла села Андріївки на Донеччині, але успіхів не мали. Загалом за добу, за даними Генштабу ЗСУ на 30.10, Сили оборони України відбили понад півсотні атак загарбників.

Загалом ситуація на лінії фронту залишається складною, інтенсивність бойових дій зараз середнього рівня, вважає військовий експерт Сергій Згурець. У коментарі «Еспресо» він зазначив, що основна увага ворога найближчим часом буде зосереджена на Авдіївці. «Відбулося перекидання певних українських сил для посилення. Думаю, що ця ділянка фронту впродовж місяця, якщо не менше, буде такою, де ворог намагатиметься протиснути нашу оборону», — сказав він.

За його словами, дії противника навколо Авдіївки залишаються незмінними. ЗСУ очікують, що ворог спробує поновити наступальні дії з півночі та півдня. Мовляв, мета росіян залишається незмінною — оточення цього населеного пункту. Проте в Інституті вивчення війни припускають, що великі втрати російського війська навколо Авдіївки підірвуть наступальний потенціал рф у довгостроковій перспективі.

Напередодні речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун повідомив, що за останні 20 днів на цій ділянці фронту противник втратив 6,5 тисячі своїх бійців, 100 танків та 250 бронемашин.

За інформацією начальника Авдіївської МВА Віталія Барабаша, зараз там окупанти перегруповуються, а найближчими днями очікується нова хвиля штурмів.