Загалом протягом минулої доби (дані на 31.10) ворог завдав 7 ракетних та 90 авіаційних ударів, здійснив 82 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На фронті, за даними Генштабу ЗСУ на 31.10, російські війська не полишали спроб відновити втрачені позиції у районі Кліщіївки та оточити Авдіївку на Донеччині. Наші захисники відбили ворожі атаки та ліквідували 870 окупантів.

Військовий аналітик Defense Express Сергій Згурець у телеефірі заявив: зменшення інтенсивності бойових дій навколо Авдіївки свідчить про процес підтягування російських сил. Він зауважив, що у понеділок кількість бойових зіткнень становила 36, перед тим було 60. Але це свідчить про певну коротку паузу для того, щоб знову активізувалися бойові дії після перегрупування військ.

На думку експерта, противник продовжуватиме штурмові дії, намагаючись пробитися крізь оборону навколо Авдіївки. Наскільки йому це вдасться, залежить від ефективної побудови нашої оборони, де головний наголос — достатня кількість артилерії.

«Динаміка в Херсонській області — утримання ділянок, де діють підрозділи морської піхоти. У будь-якому разі це примусило російське військове керівництво змінити командування на цьому напрямку і перетягувати резерви на цю ділянку, коли ми говоримо про лівий берег Дніпра», — додав він.

Cили оборони мають успіхи під Бахмутом та Роботиним, тримають оборону під Авдіївкою, де армія рф проводить малоефективні «м’ясні» штурми, йдеться в огляді Інституту вивчення війни (ISW). Зазначається, що українські війська здійснили підтверджені просування поблизу Бахмута та на заході Запорізької області 30 жовтня.

За словами речника таврійського угруповання Олександра Штупуна, окупанти готуються до проведення «м’ясних» атак (лобових атак піхоти) під Авдіївкою і тренують для цього підрозділи «штурм-Z» без спорядження і техніки.

Як повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, обстановка на сході залишаються складною і росіяни намагаються зупинити рух Сил оборони України. Особливу активність росіяни виявляють у районі Куп’янська, де намагаються просунутися вперед одразу на кількох напрямках. На Лимано-Куп’янському напрямку, кажуть фахівці, зосереджено 100 тисяч особового складу «другої армії світу» (це чверть з усіх військ, що рф завела на територію України). Як зазначив Сирський, у районі Бахмута окупанти істотно посилили своє угруповання та перейшли від оборони до активних дій.

Оглядачі Defense Express, спираючись на офіційні заяви, узагальнюють: «Сьогодні ситуація на тих напрямках, де ворог активізував свої наступальні дії, а це передусім Авдіївський та Лимано-Куп’янський, залишається загрозливою, але контрольованою. Водночас, з урахуванням повільного просування противника на деяких ділянках, окупанти поки що мають достатні ресурси і, попри справді шалені втрати у бронетехніці і подекуди перехід до звичних для окупантів «м’ясних» штурмів, не збираються відмовлятися від своїх наступальних планів».