Є загиблі та поранені. З початку року це найбільша кількість міст та сіл, які потрапили під удар.

У ніч на 1 листопада армія рф завдала удару по населених пунктах у Полтавській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях.

Тієї ночі Сили оборони України успішно відбили атаку дронів-камікадзе та ракет, інформує Командування Повітряних сил ЗСУ. Так, загалом по об’єктах критичної інфраструктури, а також по військових об’єктах ворог випустив 20 дронів-камікадзе типу «Shahed-131/136», а також керовану авіаційну ракету Х-59.

Оглядачі підсумували, що загалом росіяни для ударів по Україні у жовтні використали 6 крилатих та 15 балістичних ракет, а також понад 282 «шахеди».

І припустили: якщо йдеться про те, що ворог накопичує запаси ракет для ударів взимку, то це може стосуватися лише крилатих ракет, а також не виключено Х-22 та Х-47 «Кинжал», використання яких завжди було епізодичним.

Своєю чергою речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк зазначила, що через дірявість власної системи ППО противник активно переміщує накопичені для ведення бойових дій ресурси.

«Попри те, що росіяни протягом тривалого часу накопичували сили і зараз продовжують маневри цими силами та засобами, Сили оборони продовжують потужно нищити потенціал ворога. Ми продовжуємо контрбатарейну боротьбу і застосовуємо інші методи ведення боротьби, які поки що не варто розкривати. Ворог має постійно відчувати «сезон сюрпризів», — зауважила Гуменюк.

За її словами, на материковій частині лівого берега ворог намагається визначитися, яка ділянка місцевості для нього більш сприятлива для закріплення. ЗСУ продовжують знищувати вогневі точки окупантів. Окрім того, їх істотно притискає Запорізький напрямок...

Інститут вивчення війни пише, що українські військові протягом 31 жовтня намагалися прорвати російську оборону біля Піщанівки та Пойми й утримують позиції у Кринках та поблизу Антонівського шосе.

Як вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, наразі проведення наступальних дій з боку Сил оборони значно ускладнено, зокрема бракує достатньої кількості засобів і боєприпасів, щоб забезпечити істотний темп просування.

«Маємо переглянути стратегію на наступний рік, тому що він буде не менш складний. Ворог наситив лінію оборони своїми військами, забезпечив покращення фортифікаційних споруд... Це впливає на темпи просування ЗСУ на півдні, де впродовж чотирьох місяців Сили оборони намагаються розширити певні плацдарми. Ми маємо перейти до формування нової стратегії, яка має враховувати менші темпи надходження боєприпасів. Нам потрібно враховувати ризики, які пов’язані з тим, що ворог може перейти до оборони по усіх ділянках фронту. А ведення бойових дій проти противника, який перебуває в обороні, пов’язане з більшими втратами», — прокоментував експерт ситуацію на фронті в ефірі «Еспресо».