На відміну від «маневрової» стратегії руху та швидкості, він піде на користь росії, даючи їй змогу відновити свою військову міць, що, зрештою, загрожуватиме Збройним Силам України та самій державі. Такою бачить ситуацію на фронті Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Свій погляд, а також пріоритетні напрями, розвиток яких допоможе вийти з глухого кута війни, він виклав у статті для The Economist.

За словами Залужного, для того, аби Україні вирватися із цієї пастки, потрібні перевага в повітрі, значно вдосконалені засоби електронної та контрбатарейної боротьби, нова мінна технологія, здатність мобілізувати та тренувати більше резервів. Також потрібно зосередитися на сучасному командуванні та управлінні, щоб ефективніше, ніж рф, візуалізувати поле бою та швидше приймати рішення, а ще — на раціоналізації матеріально-технічного забезпечення...

Головнокомандувач ЗСУ переконаний: інноваційні підходи спроможні перетворити цю війну позицій на маневр. Водночас акцентує на тому, що росію не варто недооцінювати. Мовляв, попри те що противник зазнав великих втрат, він матиме перевагу в озброєнні, техніці, ракетах і боєприпасах протягом значного часу. Оборонна промисловість рф нарощує виробництво, незважаючи на безпрецедентні санкції. Наші партнери по НАТО теж нарощують свої виробничі потужності. Але для цього потрібен щонайменше рік, а в деяких випадках, наприклад у літаках і системах управління, — два роки.

Залужний наголошує: Україні потрібні високі технології для Перемоги. ЗСУ потребують ключових військових можливостей і технологій. А найважливіший пріоритет — повітря. Адже контроль над небом обов’язковий для проведення широкомасштабних наземних операцій. Йдеться про літаки і дрони.

«Безпілотники мають бути частиною нашої відповіді. Україна має завдавати масованих ударів з використанням приманок й ударних безпілотників, щоб перевантажити російські системи протиповітряної оборони. Ми повинні полювати на російські безпілотники, використовуючи наші власні безпілотники-мисливці, обладнані сітками. Ми маємо використовувати сигнальні приманки, щоб привабити російські планерні бомби. І ми повинні засліплювати тепловізійні камери російських безпілотників вночі за допомогою стробоскопів», — зауважує Головнокомандувач ЗСУ.

Окремо Залужний зупинився на мінно-вибухових технологіях. Адже саме масштаби російських мінних полів дуже стримують контрнаступ ЗСУ. За словами Головнокомандувача, технологія — це відповідь.

«Нам потрібні датчики, схожі на радар, які використовують невидимі імпульси світла для виявлення мін у землі, і системи виведення диму, щоб приховати діяльність наших підрозділів з розмінування. Ми можемо використовувати реактивні двигуни знятих з експлуатації літаків, водомети чи касетні боєприпаси, щоб пробивати мінні загородження, не закопуючись у землю. Потрібні нові типи тунельних екскаваторів. Наприклад, робот, який використовує плазмові пальники для буріння тунелів», — наголошує Залужний.