Зокрема, на сході ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, на Бахмутському напрямку безуспішно намагався відновити втрачені позиції у районі Андріївки. Сили оборони продовжують штурмові дії на південь від Бахмута, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

За словами прес-офіцера 3-ї окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, наразі армія рф у цьому секторі відмовилася від тактики масованих артобстрілів, ймовірно, через економію боєприпасів. Натомість активно використовує дрони-камікадзе. Мовляв, відчутно, що їх виробництво поставлено на потік у росії. За даними військового, ворог також має багато засобів радіоелектронної боротьби.

Одночасно на лівобережжі Херсонщини, за оглядом Інституту вивчення війни (ISW), ЗСУ відбивають атаки противника, періодично самі локально проводять наступальні дії обмеженими силами та намагаються порушити російські системи оборони.

Своєю чергою речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк повідомила в ефірі «Еспресо», що рф має ракетоносії з потенціалом у 56 «Калібрів», які може запустити одночасно. Також вона припустила, що росія продовжуватиме системний террор нашої припортової інфраструктури, оскільки не готова здавати свої позиції у Чорному морі, хоча має обмежений корабельно-катерний склад. Проте компенсує його тактичною авіацією. «Вона час від часу залітає туди, аби скинути невідомі вибухові прилади й керовані авіабомби. Це відбувається лише за умови сприятливої так званої льотної погоди, тому що тактичній авіації дуже складно втриматися над морем у таку потужну штормову погоду», — пояснила Гуменюк.

До речі, днями командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук підтвердив успішні удари по суднобудівному заводу «Залив» у Керчі (т. о. Крим) та ураження одного з найсучасніших кораблів чф рф «Аскольд» — носія крилатих ракет «Калібр».

У британській розвідці припускають: після прильоту по нещодавно збудованому військово-морському корвету росія буде змушена перенести суднобудівну інфраструктуру далі від лінії фронту. А наші військові оглядачі акцентують увагу на тому, що Україна першою в історії знищила ракетний корабель ворога, який ще навіть не вийшов із заводу та не був введений у стрій чф рф.

Продовжуючи тему кількості ракет і ударних БПЛА, які країна-терорист накопичує для ударів по критичній інфраструктурі України в осінньо-зимовий період (про це «Голос України» писав у номері за 7.11), речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат вчора повідомив, що Київ уже отримав від союзників майже весь обіцяний номенклатурний список ППО. Втім, цієї кількості (дві батареї Patriot) замало, аби накрити «парасолькою» небо над важливими об’єктами на території країни...

До того ж аналітики Інституту вивчення війни визнали, що рф збільшила виробництво своїх високоточних ракет швидше, ніж передбачалося у їхніх попередніх прогнозах.

Під час брифінгу речник ПС наголосив на потребі у таких системах, як Patriot, які дають змогу збивати балістичні ракети, а також SAMP/T, NASAMS та найсучасніший комплекс IRIS-T. У Повітряних силах ЗСУ кажуть: зараз йдеться не про якість отриманих систем протиповітряної оборони (тут сумнівів немає), а про їхню кількість. Саме такий вигляд, вочевидь, і має дієва діалектика нашої «парасольки», коли тільки кількість засобів ППО зможе забезпечити якісний захист з неба від російських терористів.

Крім того, Юрій Ігнат поінформував про нагальну необхідність відповідного озброєння для ефективнішого знищення, зокрема, ворожих «шахедів». Бо росіяни налагодили їх виробництво на своїй території, «і нам потрібні саме такі засоби, які можуть в автоматичному режимі, без втручання людини, знищувати такі цілі зі стовідсотковим результатом».

У понеділок внаслідок вибуху невідомого боєприпасу у власному будинку (село Чайки Київської області) загинув помічник Головнокомандувача ЗСУ майор Геннадій Частяков. Його 13-річний син важко травмований. Валерій Залужний підтвердив інформацію про цю трагедію.

«Невимовний біль і важка втрата для Збройних Сил України і для мене особисто. Сьогодні за трагічних обставин у свій день народження у родинному колі загинув мій помічник і близький друг майор Геннадій Частяков», — написав він у Телеграмі, додавши, що причини та обставини будуть встановлені під час досудового розслідування.

***

Героя України генерал-майора Ігоря Гордійчука призначено заступником начальника Національного університету оборони України. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці за підсумками зустрічі з міністром оборони Рустемом Умєровим.

До того Ігор Гордійчук очолював Київський військовий ліцей ім. Івана Богуна. У жовтні він передав бойовий стяг закладу новопризначеному командиру — полковнику Євгену Камалову.