Уражено два російські швидкісні десантні катери проєкту 11770 (класу «серна»). На суднах були екіпаж та завантажена броньована техніка, зокрема БТР-82, повідомило ГУР МОУ. «Малі десантні катери класу «серна» держава-агресор росія активно використовувала під час окупації острова Зміїний для перекидання військової техніки та десанту», — зазначили у розвідці.

Ще в умовах фактичної відсутності у росіян корабельних засобів ППО після низки атак Сил безпеки та оборони України такі катери із ЗРК на борту слугували для загарбників прикриттям кораблів чф рф на рейдах.

У ніч на 10 листопада російські окупанти атакували Україну шістьма «шахедами» та двома керованими ракетами. За повідомленням Повітряних сил ЗСУ, знищено п’ять ударних БпЛА та одну керовану авіаційну ракету Х-59 в межах Дніпропетровської, Харківської, Миколаївської, Полтавської та Київської областей.

На фронті протягом минулої доби, за даними Генштабу ЗСУ на 10.11, відбулося 69 бойових зіткнень. російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків на сході країни, лише поблизу Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині українські воїни відбили понад 25 атак ворога.

Їхня кількість свідчить про те, що активізована майже вся лінія фронту. Проте й надалі двома важливими ділянками фронту є Авдіївський та Бахмутський напрямки. Авдіївку ворог намагається оточити, але зусилля противника попри те, що він діє з трьох напрямків, є вкрай малорезультативними. Хоча, за окремою інформацією, ворог нібито перетнув залізницю, яка йде від коксохіму, але там ситуація змінюється динамічно, тому поки що зарано говорити про те, що противник може закріплюватися. За словами пресофіцера 3-ї окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, зараз окупанти на Авдіївському напрямку штурмують масштабними піхотними наступами, а техніку бережуть. Він каже, що йде не просто піхота, а у супроводі артилерії, БПЛА, авіації, КАБів тощо.

Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українського військового оглядача Костянтина Машовця у своєму огляді пише, що Сили оборони перерізали дорогу Олешки — Нова Каховка (53 км на північний схід від Херсона) щонайменше у двох районах.

Машовець також заявив, що наші захисники станом на 9 листопада встановили безперервний контроль над позиціями від Антонівського залізничного мосту на північ від Пойми до Антонівського мосту на північ від Олешків (7 км на південь від Херсона та 4 км від річки Дніпро).

Інші військові блогери стверджували, що українські підрозділи також атакували поблизу Пойми (12 км на схід від Херсона та 4 км від Дніпра), Піщанівки (13 км на схід від Херсона та 3 км від Дніпра) та Підстепного (17 км на схід від Херсона та 4 км від Дніпра) і намагаються закріпити позиції між Підстепним і Козачими Лагерями (23 км на північний схід від Херсона та 2 км від Дніпра).

Аналітики ISW вважають, що російському військовому командуванню, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення для відповіді на українські операції в Херсонській області, одночасно проводячи оборонні операції в Запорізькій області та підтримуючи інші наступальні дії на сході України.

Вони також зазначили: нині незадіяних російських сил на Херсонському напрямку недостатньо для відповіді на українські операції на східному березі Дніпра.