Міністр оборони Румунії Анджел Тилвар і його нідерландська колега Кайса Оллонгрен відкрили Європейський навчальний центр F-16 (EFTC) на військово-повітряній базі «Фетешті», що за 150 кілометрів на схід від Бухареста. Там розпочалися навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Для тренувань українських і румунських пілотів Нідерланди нададуть від 12 до 18 винищувачів. Перші п’ять F-16 відправлено до Румунії тиждень тому. Підготовка пілотів триватиме щонайменше пів року.

Очільниця МЗС Румунії Лумініца Одобеску заявила, що країни ЄС мають надіслати потужний політичний сигнал щодо підтримки України.

«Я наголошуватиму на необхідності підготувати комплексний і серйозний пакет допомоги для України, щоб схвалити його на засіданні Євроради у грудні. Ми маємо надіслати потужний політичний сигнал про те, що немає простору для вагань, для втоми у нашій підтримці України», — наголосила вона. Одобеску зазначила, що йдеться, зокрема, про спеціальний пакет у межах Європейського фонду миру. Міністерка також висловилася за те, щоб ЄС погодив політичне рішення про відкриття перемовин про членство з Україною і Молдовою до кінця року на основі рекомендацій Єврокомісії.

Тим часом командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв відвідав Об’єднане командування збройних сил НАТО «Брюнссум».

Мета візиту — досягти глибшого взаєморозуміння та покращити оперативну сумісність між НАТО й Україною. Як повідомляє Командування Об’єднаних сил ЗСУ, Сергій Наєв розповів закордонним колегам про досвід нашої країни у відповідних питаннях безпеки, зокрема під час планування та проведення операцій.

Також під час переговорів генерал-лейтенант зазначив, що Командування Об’єднаних сил ЗСУ було створено у результаті трансформації Збройних Сил України відповідно до правил, принципів і стандартів НАТО, набуло оперативних спроможностей, активно навчаючись та впроваджуючи процедури Альянсу у свою повсякденну діяльність.

«Цей процес трансформації дуже допоміг Командуванню та керівництву Сил оборони України на початку російського повномасштабного вторгнення, а згодом і на різних оперативних напрямках», — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він також зауважив, що цей візит став ще одним кроком до взаємодії Збройних Сил України з відповідними Об’єднаними командуваннями Альянсу та країнами-членами НАТО.

У відділі зв’язків з громадськістю Командування Об’єднаних сил ЗСУ також повідомляють про загальні бойові втрати противника від початку повномасштабного вторгнення. Станом на 13 листопада цього року втрати особового складу — майже 312 550 осіб, танків — 5 354, бойових броньованих машин — 10 079, артилерійських систем — 7 569, літаків — 322, гелікоптерів — 324, крилатих ракет — 1 561, БПЛА оперативно-тактичного рівня — 5 634, кораблів/катерів — 22, автомобільної техніки та автоцистерн — 9 949, спеціальної техніки — 1 079, засобів ППО — 580.

Ворог протягом минулої доби продовжував обстрілювати українські населені пункти. На Донеччині ворожих атак зазнали міста Авдіївка і Торецьк, селище Північне, села Ласточкине, Орлівка та інші. Пошкоджено житлові будинки, цех, адмінбудівлю, ЛЕП.