Це та низку інших злободенних питань життєдіяльності Закарпаття обговорили за участю голови обласної ради Романа Сарая на засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Закарпатської області.

Як сповіщає прес-служба облради, вітали учасників засідання Віктор Микита, котрий поєднує посаду голови Закарпатської ОВА і голови Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України; Соня Ледль-Россманн, голова ландтагу федеральної землі Тіроль Республіки Австрія. Участь у зібранні взяла також голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко. Модерував зустріч перший заступник голови ОВА, депутат облради Мирослав Білецький. Онлайн долучилися також представники органів влади різного рівня та іноземні партнери.

Насамперед ішлося про найактуальніші проблеми: функціонування стратегічних логістичних маршрутів на дорогах державного значення в області та проблеми функціонування електронної черги перетину кордону тощо.

До речі, навантаження на автошляхи краю за останні два роки зросло порівняно з довоєнним періодом і становить нині 12-30 тисяч одиниць транспорту на добу. У напрямку Європи та із країн єврозони нашими дорогами перевозиться агропродукція, гуманітарні та вантажі, що підвищують обороноздатність України. Водночас за останній період зменшилося фінансування на утримання дорожньої інфраструктури. Також обговорили питання електронної черги під час перетину кордону. Перевізники чекають у такий спосіб по шість-дев’ять діб, що в окремих випадках є неприпустимим. На цій проблематиці наголошували й представники бізнесу, які дистанційно висловили свої пропозиції. Також порушувалося питання функціонування й реконструкції пунктів пропуску на державному кордоні та під’їзних шляхів до них.

Водночас учасники засідання конгресу проаналізували питання ефективного функціонування індустріальних парків у області.

ДОВІДКОВО

На Закарпатті зареєстровано п’ять парків: «Соломоново», «Ужгород», «Френдрі вінтехнолоджі», «Марамуреш», «Вестерн індустріал», які провадять свою діяльність у таких галузях: деревообробка, машинобудування, виробництво металообробних машин, виробництво вітрогенераторів, будівельних матеріалів та конструкцій, готових модульних будинків, меблів. Індустріальні парки в перспективі створять 11 345 робочих місць.

Загалом порушені членами Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Закарпатської області питання будуть вирішуватися в установленому порядку на державному рівні та матимуть у подальшому позитивний ефект для благополуччя краю і його жителів.

Ужгород.