Тож в обласній військовій адміністрації, щоб бути впевненими в ефективності використання цих коштів, створено робочу групу «Прозорість та підзвітність».

До складу групи ввійшли представники контролюючих органів, а очолила її заступниця голови ОВА Марія Зонова. Вона підкреслює: громади області отримали на проекти з відновлення безпрецедентну суму, про яку навіть у кращі часи можна було тільки мріяти, тому ефективність використання фінансового ресурсу має надзвичайно важливе значення. «Діяльність групи «Прозорість та підзвітність» спрямовуватиметься не на те, щоб когось обов’язково покарати, — наголосила заступниця голови ОВА. — Наше завдання — вчасно побачити недоліки та допомогти їх усунути, аби замовники уникнули зайвих витрат».

На виділені державою мільярди на Сумщині заплановано впровадити 58 відновлювальних проектів. Розпорядниками коштів по кожному виступають місцеві громади. М. Зонова запевняє: все буде уважно вивчено та проаналізовано. Наразі проінспектували сім проектів. Їх розглядали на всіх стадіях: від розробки проектно-кошторисної документації до виконання підрядниками фінішних робіт. Зокрема, в Чупахівській громаді Охтирського району будують водогін, вартість цього проекту — 96 мільйонів гривень, але фахівці робочої групи вважають, що десяту частину цієї суми можна заощадити. Замовнику надали відповідні розрахунки та рекомендації, і якщо він до них не дослухається та допустить перевитрату бюджетних коштів — ось тоді відповідальність вже точно не забариться.

Наразі із запланованих двох мільярдів гривень Сумщина отримала половину. Але, крім ризику неефективного використання коштів, з’явився ще один: громади поки що освоїли лише сім відсотків спрямованого на відновлювальні проекти фінансового ресурсу. В ОВА пояснюють це тим, що гроші надійшли надто пізно. Відтак проситимуть уряд зробити їх перехідними на наступний рік. Проте може бути й інша причина, чому керівники громад не поспішають освоювати наданий державою фінансовий ресурс. Цілком можливо, комусь із голів ОТГ не вистачає «політичної волі»: використання кожної копійки розглядається «крізь лупу», і якщо навіть не свідомо, а випадково допустив помилку, це може коштувати дуже дорого. У всіх значеннях цього слова.

Сумська область.