За минулу добу, за даними Генштабу ЗСУ (на 15.11), на фронті сталося 60 бойових зіткнень.

Уздовж лінії фронту, яка пролягає річкою Дніпро, російські окупанти намагаються активно оборонятися: активізують артилерію, реактивні системи залпового вогню й тактичну авіацію. Водночас українські військові відтискають ворога на лінії від 3 до 8 кілометрів уздовж усього узбережжя. Про це поінформувала керівниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону.

«Лінія фронту на сьогодні досить рухлива. Всі заходи, які проводять Сили оборони, ми розкривати не можемо, але очевидним є факт, що ворога це притискає. І поки що ми просимо інформаційної тиші, щоб запрацювала наша запланована сентенція, яка дасть змогу потім відзвітувати про великі успіхи», — наголосила вона.

Своєю чергою командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв взяв участь у тренуванні мобільних вогневих груп, що виконують завдання із протиповітряної оборони у Північній операційній зоні.

За його словами, для перевірки їхньої готовності застосовувався найменший за масштабом безпілотний літальний апарат. Військові вчилися виявляти, супроводжувати та знищувати ворожі цілі у повітрі. Під час навчань застосовувалося озброєння, надане країнами-партнерами, а також озброєння радянського зразка.

«Найголовніше те, що наші бійці дуже умілі та справжні майстри військової справи. Щиро дякую кожному з них і пишаюся тим, що пліч-о-пліч з ними ми боронимо українське небо», — написав Наєв у Фейсбуці.

Наші захисники продовжують знищення російського оборонно-промислового потенціалу у тилу ворога. Так, у ніч на 14 листопада чотири області рф опинилися під атакою ударних дронів. Однією із цілей безпілотників був брянський хімзавод, на якому випускають боєприпаси для РСЗВ. Також під ударом опинилося КБ машинобудування в коломні, де розробляється ракетне озброєння, зокрема відомі ракети «Іскандер» та «Кинджал».

Поки що такі дронівські польоти вглиб ворожої території (на відстань майже 400 км) не завдають критичних руйнувань важливим промисловим об’єктам противника. Але це лише початок. Відповідний ефект надалі забезпечать точність даних, влучність та масштабування. Ця стратегія має доповнювати наші дії на полі бою, і вона має бути не менш результативною, ніж робота нашої ППО в полюванні на крилаті та балістичні ракети ворога. Бо краще знищити завод, ніж ракети, які цей завод виготовляє. Про це пише у своїй колонці військовий експерт Сергій Згурець.

До речі, ГУР МОУ вже повідомляло, що зібрано банк ворожих цілей на території агресора, ураження яких має підірвати спроможність росії виготовляти ті чи інші зразки зброї.

Це стосується базових підприємств ВПК і суміжних постачальників, а також енергетичних об’єктів, які живлять оборонні підприємства.

«Усі ці цілі є абсолютно легітимними відповідно до звичаїв і правил ведення війни. Це уточнення вкрай важливе, бо наші партнери часом, коли постачають далекобійні зразки, говорять про те, щоб не били по російській території. Але вони зараз постачають нам зразки озброєння до 300 км, а нам потрібно 2000 км і більше. Це завдання для нашої оборонної промисловості — створити такі зразки. Уже говорилося, що є такі вироби, які стосуються і ракетного озброєння, і ударних дронів. Питання, щоб «Укроборонпром» в умовах війни максимально швидко масштабував це виробництво, тому що і для нас, і для ворога час є таким фактором, який впливає на воєнний потенціал», — зазначає аналітик.