Противник дещо змістив часові рамки завдання ударів з ночі на ранок, повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Так, у ніч на 16 листопада терористи рф запустили ударні БПЛА з південного напрямку. Наша ППО відмінусували 16 з 18 «шахедів» та ракету Х-59. На Хмельниччині вранці працювали сили протиповітряної оборони.

Тим часом на фронті окупанти продовжують атакувати на низці напрямків на сході України. Захисники стійко тримають оборону, загалом за минулу добу на фронті відбулося 65 бойових зіткнень.

За даними Генштабу ЗСУ (на 16.11), на Бахмутському напрямку росіяни вели штурмові дії в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області, а також не полишають спроб оточити Авдіївку попри колосальні втрати, яких там зазнають.

Британська розвідка вказує, що у боях за Авдіївку російські окупанти досягли певних успіхів, які допомогли їм наблизитися до Авдіївського коксохімічного заводу — ключової тактичної позиції на північ від міста. Проте якщо росіяни його штурмуватимуть, то зазнають великих втрат, прогнозують розвідники.

Противник намагається відновити ініціативу на полі бою й проводить одночасно кілька наступальних операцій, насамперед на східному фронті. Такий очевидний висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни. Днями

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у розмові з головою Об’єднаного комітету начальників штабів армії США назвав Авдіївський, Куп’янський та Мар’янський напрямки найбільш інтенсивними з точки зору бойових дій.

На Бахмутському напрямку зросла кількість бойових зіткнень. Командувач Сухопутних військ генерал Олександр Сирський наголосив, що ворог робить спроби відновити втрачені позиції на півночі та півдні від Бахмута. На півночі наші підрозділи відбивають атаки противника в районі Богданівки та Хромового. У цьому районі є певні тактичні успіхи противника навколо Берхівки. Ймовірно, ворог має плани наступати в напрямку Часового Яру, аби ускладнити логістику Сил оборони.

Згідно з проаналізованими даними фахівців Інституту вивчення війни (ISW), українські війська продовжили більш масштабні, ніж зазвичай, операції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.

Напередодні керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк заявила, що українські війська відтісняють російські сили на відстань від трьох до восьми кілометрів від східного берега Дніпра в Херсонській області. «Географічні масштаби цих описаних зусиль значно більші, ніж ті, про які свідчать наявні на цей момент докази, отримані з відкритих джерел», — зазначається в огляді ISW.

На думку військового оглядача Костянтина Машовця, окупаційні війська, ймовірно, розробили план ліквідації українських позицій на східному березі, сформувавши три тактичні групи.

За його словами, російська армія планує задіяти дві групи для обходу дороги Олешки — Нова Каховка та району Кринків з боку Корсунки (45 км на північний схід від Херсона та 1 км від Дніпра) та Козачих Лагерів, тоді як третя група атакуватиме на південь від Кринків та просуватиметься на північ.