У результаті бойової роботи українських військових знищено дев’ять ударних БПЛА в межах Миколаївської, Одеської, Житомирської та Хмельницької областей.

За даними Генштабу ЗСУ (на 17.11), за минулу добу на фронті сталося 72 бойових зіткнення з ворогом. Окупаційні війська не полишають спроб оточити Авдіївку, але українські захисники стійко тримають оборону та завдають противнику значних втрат, до того ж мають підтверджені територіальні успіхи в районі Роботиного Запорізької області, пише у своєму огляді Інститут вивчення війни.

А у повідомленні Командування морської піхоти зазначається, Сили оборони України провели серію успішних дій на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку. Нашим морським піхотинцям вдалося закріпитися на декількох плацдармах. У результаті заздалегідь спланованих заходів уражено 24 ворожі танки, 89 артилерійських систем та мінометів, 135 одиниць різноманітної автомобільної техніки, 48 одиниць бойових броньованих машин, зокрема БТР та БМП, 9 РСЗВ, 14 плавзасобів, 15 одиниць спеціальної техніки, 4 командні пункти, 29 складів з боєприпасами — і польових, і стаціонарних.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що військове командування рф могло дати вказівку роспропаганді оприлюднити, а потім відкликати повідомлення про перегрупування військ на Херсонщині в межах інформаційної операції, мета якої — змусити українські сили недооцінити наявну російську живу силу на лівобережжі Херсонської області.

Одночасно кількість ворожих обстрілів на південному напрямку фронту зменшилася. Проте окупанти компенсують кількість якістю: вони почали бити прицільно по об’єктах цивільної інфраструктури, застосовуючи килимові обстріли. Про це розповіла речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

«За минулу добу, наприклад, дуже потужний обстріл Білозерки і самого Херсона. Вони намагаються сконцентруватися на певних населених пунктах для того, щоб не розпорошувати свої зусилля по всьому правому берегу...

Багато будинків, багатоповерхових і приватних, постраждали. Також ворог дуже прицільно почав бити по об’єктах цивільної інфраструктури: кав’ярні, лікарні, бібліотеки, школи зазнають потужних ударів. Це буквально під час таких «килимових обстрілів» як раз по секторах, де можуть бути люди», — пояснила Гуменюк.

Своєю чергою директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець вважає, що війна переходить у тривалий формат, який потребує об’єднання економічних і оборонно-промислових потенціалів США, ЄС і України.

«Ми перебуваємо на етапі, коли експерти й політики намагаються переосмислити перебіг війни рф проти нас. Багато чинників, які раніше вважалися базовими з точки зору проведення наступальних дій, уже не працюють.

Бачимо, що кількість накопичення сил на окремому напрямку, що було передумовою успішних просувань у попередніх бойових діях, зараз не є механізмом, що працює. Тому що скупчення військ викликає удар артилерії противника. Так працює ворог, так працюємо й ми», — пояснив Згурець у коментарі «Еспресо».

За словами військового експерта, зараз на тактичному, стратегічному, оперативному рівнях відбувається переосмислення підходів щодо ведення бойових дій.