На цих напрямках окупаційні війська атакують найбільше. За даними Генштабу ЗСУ (на 20.11), на фронті минулої доби відбулося 46 бойових зіткнень. Отож їхня інтенсивність порівняно з минулим тижнем зменшилася і це пов’язано з погодними умовами.

Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Проте в огляді Інституту вивчення війни зазначається, що Сили оборони контратакували на цій ділянці і просунулися вперед.

Одночасно ЗСУ продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту. В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку Сили оборони утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

Речник Таврійського угруповання військ полковник Олександр Штупун заявив, що кількість російських дезертирів та військовослужбовців, які відмовляються вести наступальні операції, зростає, що змушує російське командування застосовувати фізичну силу та загороджувальні загони, щоб підштовхнути російські війська до бою. За його словами, рашисти зазнали великих втрат під Авдіївкою і змушені використовувати мобілізований особовий склад і призовників із числа військовослужбовців-строковиків.

Своєю чергою Держ-прикордонслужба повідомляє: загроза повторного вторгнення окупантів із території білорусі наразі низька. На українському кордоні звели фортифікаційні споруди й облаштували вогневі точки. Постійно триває робота над укріпленням та облаштуванням додаткових позицій. Пункти пропуску з рб наразі також не працюють — усе заміновано.

Тим часом ВМС ЗСУ інформують, що станом на 20 листопада росія вивела усі свої військові кораблі з Чорного та Азовського морів.

Сили оборони України проводять успішні атаки по військово-морських об’єктах росіян у тимчасово окупованому Криму, що змушує рф передислоковувати свої кораблі. Таку думку днями озвучив Генсек НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання щодо намірів росії розмістити пункт базування флоту в абхазії. При цьому він наголосив: «Це є порушенням суверенітету та територіальної цілісності Грузії і демонструє, як далеко росія хоче зайти, щоб досягти військових цілей в Україні».

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі «Еспресо» розповів, що зараз бойове ядро флоту рф налічує понад 30 одиниць. «Із цього бойового ядра в 30 одиниць ще 10 кораблів — єдині зразки озброєння, які ворог реально може використовувати, це носії крилатих ракет. За моєю інформацією, із них 15 знищено, ще 12 пошкоджено», — зазначив він.

«Бавовна» продовжує гуляти тилами ворога і на суші, і на морі. Так, минулого тижня вона завітала на російські склади з боєприпасами, також руйнувань зазнав хімічний завод у брянську, окрім того, дрони активно відвідували різні регіони росії та змушували реагувати ППО окупантів у Севастополі...

«18 листопада 2023 поблизу населеного пункту дмитрієв курської області було виявлено радіотехнічну позицію ворога. Ураження зазнали дві дороговартісні російські радіолокаційні станції — РЛС 55Ж6 «Нєбо» та, ймовірно, «Гамма-С1Е», — повідомили у ГУР МОУ, оприлюднивши відео з місця події.