З цією метою зупинено дію шести технічних регламентів, що їх застосовували під час ввезення та продажу енергетичного обладнання. «Тепер для низки цих товарів не потрібна буде декларація про відповідність та маркування знаком відповідності», — повідомив під час засідання уряду Пре-м’єр-міністр Денис Шмигаль.

Коментуючи перебіг опалювального сезону, глава уряду зазначив, що впродовж першого місяця ситуація в енергетиці була стабільна. «Україна зараз повністю забезпечила себе необхідною кількістю енергоресурсів. У наших сховищах майже 16 мільярдів кубометрі газу, а запаси вугілля на складах — 1,1 мільйона тонн», — сказав він, додавши, що також тривають ремонти ключових вузлів енергосистеми. Наразі вже вдалося відновити майже 1,9 ГВт генеруючих потужностей, а до кінця року планується відновити ще 1,3 ГВт додаткової потужності. Крім того, відновлено 445 об’єктів теплопостачання — котельні, центральні теплові пункти, ТЕЦ.

Також днями завершено планові ремонти на останньому, дев’ятому, атомному блоці вітчизняної АЕС, тож відтепер на повну потужність працюють усі енергоблоки, що розташовані на підконтрольній Україні території.

«Масштабну ремонтну кампанію на атомних станціях, яка тривала кілька місяців, завершено ще до початку зими. І це надзвичайно важливо, адже саме атомна генерація забезпечує понад 55 відсотків потреб країни в електроенергії. Це найбільш стійка та стабільна генерація, яка дала можливість вистояти нашій енергосистемі минулої зими. І впевнений: так буде і цього опалювального сезону», — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, підкресливши, що водночас фахівці «Енергоатому» спільно з нашими партнерами з компанії Westinghouse зробили все можливе, щоб атомні блоки, на яких раніше використовували російське паливо, вже цьогоріч працювали на паливі, виробленому на заводі компанії у Швеції, що ставить крапку в монополії росії на цьому сегменті ринку ядерного палива.

Звісно, ворог і далі намагатиметься атакувати енергетичну інфраструктуру, тож поряд із посиленням протиповітряної оборони триває підготовка до можливих кризових ситуацій. Зокрема, США вже передали 22 мобільні котельні та готують нові поставки, а загальний Фонд підтримки енергетики України перевищив 320 мільйонів євро. Також розширено можливості для постачання електроенергії з ЄС, тож зараз Україна вже може імпортувати до 1,2 ГВт потужності, хоча ще рік тому було 500 МВт.

Не менш важливий напрям роботи уряду стосується залучення необхідних коштів для фінансування дефіциту бюджету та інших критичних потреб. Зокрема, Кабмін схвалив рішення, які дадуть змогу отримати грант на майже 10 мільярдів гривень (190 мільйонів доларів від Норвегії та 70 мільйонів доларів від Швейцарії), а також позику від Світового банку на суму майже 1,1 мільярда доларів. «Це дуже важлива підтримка, яку уряд спрямує на соціальні виплати, освіту, медицину та інші пріоритетні потреби», — зазначив Д. Шмигаль.

Також уряд підтримав рішення, які дадуть змогу Україні активніше долучитися до Європейської програми транскордонного співробітництва. Ідеться про програми NEXT із Польщею, Словаччиною, Румунією, а також Дунайську регіональну програму, які розраховані до 2027 року, а їхнє загальне фінансування становитиме майже 590 мільйонів євро. Участь України у відповідних програмах дасть можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку українських регіонів, зокрема реалізовувати спільні проекти 
з європейськими регіонами.