Як повідомили Повітряні сили, знищено усі 14 ворожих «шахедів», а Х-22 не досягла своєї цілі та впала у Запорізькій області на відкритій місцевості — вибуховою хвилею пошкоджено приватні будинки.

За минулу добу, за даними Генштабу ЗСУ (на 22.11), сталося 48 бойових зіткнень. Найбільше атак противника наші захисники відбили на Мар’їнському напрямку. Протягом цього часу на Таврійському напрямку окупанти різко збільшили кількість штурмових дій та авіаційних ударів. Водночас втрати росіян у живій силі та бронетехніці зросли, інформує командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

Наші захисники та захисниці стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку. Триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. А на Херсонському наші воїни утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

Військові оглядачі стверджують: упродовж тижня на фронті від Луганщини й до Херсонщини точилося багато позиційних боїв.

Триває третій місяць штурму Авдіївки. Окупаційні війська змінили тактику: замість великої кількості техніки тепер вони наступають «м’ясними хвилями». Відповідно, зросла щоденна кількість відмінусованих загарбників. Так, 20 листопада ЗСУ встановили певний рекорд, відправивши 1380 рашистів на «концерт кобзона», значна частина із цих слухачів — зеки або штрафники. У цей період противник замість бронетехніки на полі бою почав активно використовувати безпілотники, що дає йому перевагу на певних ділянках фронту.

Як зазначають спостерігачі, найнебезпечнішим для оборони Авдіївки став наступ на будівлі коксохімічного заводу. Силам оборони вдалося його відбити і повернути контроль. Зараз у цій зоні тривають запеклі бої. Є чимало ознак того, що росіяни готуються до третьої потужної хвилі наступу на Авдіївку. Тим часом на Донеччині ЗСУ вперше з 2014 року пробилися до околиць Горлівки, де встановили контроль над териконом...

На Лівобережжі бої тривають на південь і схід від Кринків, а також у районі сіл Підстепне і Пойма. Сили оборони намагаються відтіснити окупантів у бік Олешківської пустелі, де вони не зможуть закріпитися, а ЗСУ отримають плацдарм. Це можна буде реалізувати в разі переривання логістичного коридору з Криму. У цьому ключі, стверджують військові аналітики, цікавим є повідомлення про передачу США однієї установки HIMARS із невідомою модифікацією пускової. Не виключено, що йдеться про більш далекобійні ракети...

Своєю чергою Інститут вивчення війни (ISW) пише у звіті про те, що міноборони рф намагається вгамувати російську істерику навколо українських операцій на лівому березі Херсонської області. Американські аналітики апелюють до виступу шойгу на колегії мо рф 21 листопада, де він заявив, що російські війська перешкоджали всім спробам України провести успішні «десантні операції на Херсонському напрямку».

У звіті ISW згадується опублікований російським військовим блогером лист нібито від солдата «другої армії світу», який описує ситуацію поблизу Кринків і стверджує, що російські війська в цьому районі не мають розвідувальних БПЛА, що сповільнює їхні рухи та створює ризик українських атак. А ще не мають там вогневої підтримки, оскільки артилерійські та мінометні підрозділи швидко змінили місце розташування після «кількох пострілів», щоб ухилитися від контрбатарейного вогню. Крім цього, російський військовий пише, що його підрозділ майже не взаємодіє з іншими частинами, що діють поблизу, і що штаб російського командування на Херсонському напрямку будує невдалі плани, оскільки отримує неправдиву та неоновлену інформацію і не змогло відреагувати на зміни, що призвело до посилення українських атак.

«Схоже, що військові блогери не реагують на заяви шойгу, і ISW не спостерігає жодних значних змін у Херсонській області, які спричинили ці скарги», — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.