Також ЗСУ ліквідували 1100 окупантів. Напередодні ворог розпочав третю хвилю штурмових дій на Авдіївському напрямку...

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що росіяни перекидають на північ Донеччини підготовлену живу силу з Маріупольського та Бердянського районів.

«Спостерігаємо транспортування живої сили ворога через Маріуполь. Бачимо, що окупанти застосовують нову тактику. Зокрема, поновилося перекидання військової сили в напрямку Донецька, тобто на північ Донеччини. росіяни перекидають по 10—15 «КамАЗів» із живою силою вночі, щоб не було можливості зафіксувати рух. Окупанти намагаються докласти максимальних зусиль щодо Авдіївки й Бахмута, якщо живу силу, яку готують на території Маріупольського та Бердянського районів, перекидають на північ Донеччини», — прокоментував Андрющенко в ефірі «Еспресо».

Тим часом у тилу противника неспокійно. У п’ятницю міноборони рф заявило про нібито масовану атаку на Крим та волгоградську область. Буцімто російська ППО знищила 16 безпілотників. Натомість телеграм-канал «Кримські партизани» пише, що під час нічних вибухів у місті Джанкой було уражено військову частину росіян, ППО, РЛС та особовий склад ворога. «Також було кілька прильотів по в/ч 57229/51 у селищі котлубань волгоградської області», — інформують партизани. За їхніми словами, ця військова частина є арсеналом комплексного зберігання боєприпасів ворога. До речі, її уражено вдруге за тиждень. Проте офіційної інформації на час підготовки цього матеріалу ще не було.

Офіційно

 Закупівля ракетного озброєння і боєприпасів — пріоритет оборонного бюджету України на 2024 рік. Про це заявив заступник очільника МОУ Юрій Джигир, повідомляють у профільному відомстві.

Так, на один з основних пріоритетів оборонного бюджету-2024 — ракетне озброєння і боєприпаси — піде приблизно 175 млрд грн, а на військову техніку — майже 80 млрд грн.

За словами Джигира, наступним пріоритетом є поточний ремонт пошкодженої військової техніки і закупівля запчастин до неї. «Урядом перед міністерством поставлено завдання максимально контрактувати озброєння і військову техніку українського виробника. За нашими оцінками, понад 190 млрд грн з коштів, які контрактуватимуться у наступному році, залишаться у вітчизняного виробника», — сказав Джигир.

Сили оборони потребують своєчасних та якісних управлінських рішень з будівництва фортифікаційних споруд. Тому при Міноборони створено Міжвідомчу робочу групу, яка вивчатиме проблемні питання з цієї теми та вчасно реагуватиме на них. Цей консультативно-дорадчий орган працюватиме в режимі 24/7 за принципом оперативного штабу, інформують у МОУ.

У планах Міжвідомчої робочої групи — впровадити реформу, щоб визначити зони відповідальності: на першій лінії оборони будівництво фортифікаційних споруд здійснюють військові підрозділи, на другій-третій — Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України через залучення приватних підрядних організацій.

При Міжвідомчій робочій групі вже створено волонтерську бізнес-спільноту, яка висловила готовність оперативно надавати меценатську допомогу в будівництві фортифікаційних споруд на найгарячіших напрямках.