Напад стався у ніч на 25 листопада. Тоді тільки Київ та область атакували 66 ворожих дронів, усі вони були збиті. У результаті цього нашестя «шахедів» постраждало п’ятеро мешканців, виникли руйнування у низці районів.

Протиповітряна оборона України тої ночі продемонструвала справді вражаючі результати з ефективністю майже 99%. Водночас питання посилення нашої ППО залишається надактуальним. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський на прес-конференції під час Міжнародного саміту Grain from Ukraine.

За його словами, дефіцит засобів протиповітряної оборони насправді є і в Києві, але «реальні проблеми» захисту з повітря існують передусім в областях, які межують з рф. Зокрема глава держави назвав Сумську, Чернігівську, а також Херсонську, Дніпропетровську, Черкаську та Запорізьку області. В усіх випадках росія може використовувати для обстрілів не тільки ракети чи дрони, а й зенітні ракетні комплекси С-300/C-400, артилерійські системи тощо. Зеленський повідомив, що про посилення ППО Одещини вже домовилися з партнерами.

Тим часом на фронті, за даними Генштабу ЗСУ (на 27.11), російські війська найактивніше діють на Авдіївському та Бахмутському напрямках. Протягом минулої доби відбулося 63 бойових зіткнення. 25 листопада командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що ворог зменшив кількість авіаударів на Авдіївському напрямку попри велику активність піхоти. У звіті Інституту вивчення війни зазначається, що росіяни протиснули українські позиції в районі промзони Авдіївки.

Своєю чергою військовий експерт Сергій Згурець, коментуючи в телеефірі ситуацію на фронті, зазначив: питання відведення нашого гарнізону залежатиме від співвідношення сил та засобів, від реальних загроз для українських оборонців з огляду насамперед на забезпечення.

«Ситуація під Авдіївкою залишається складною. Попри погіршення погоди ворог продовжує атакувати. А коли ми говоримо про так звану промку (промислову зону), це у напрямку від Ясинуватої на південному сході від Авдіївки, де є ґрунтові дороги, то лінія оборони там вважалася достатньо потужною. Але впродовж тривалого часу противник проводив атаки на цій ділянці, і справді є його просування у зону промки. Особливістю цієї ділянки, про це було відомо і раніше, є те, що там вищий за Авдіївку рельєф, і вихід на ці висоти дає ворогу вогневий контроль на більші відстані. І там можна очікувати міських боїв через певний час», — сказав Згурець. Він резюмував: поки що всі дії наших частин по периметру Авдіївки спрямовані на утримання цього населеного пункту. Втрати противника колосальні.

Це підтверджує й розвідка Великої Британії, яка вважає правдивими дані українського Генштабу про втрати російської армії у живій силі. У звіті британського міністерства оборони йдеться про те, що протягом останніх шести тижнів втрати росіян побили всі рекорди через наступ на Авдіївку.