російські окупанти найактивніше штурмували на Бахмутському та Авдіївському напрямках — там Сили оборони відбили понад півсотні атак.

Цієї зими українців можуть спіткати певні загрозливі сценарії від росіян у Чорному морі. Про них розповів стратегічний експерт Андрій Риженко. Перша загроза — перешкоджання судноплавству. «Цю операцію росіяни продовжують проводити, залучають кораблі чорноморського флоту, які базуються у Севастополі. Йдеться про патрульні кораблі типу «василій биков» та ракетні катери, які базуються в Новоозерному. Фактично вони готові перехоплювати судноплавство, якщо воно вийде за межі безпечного коридору, який нині проходить через Прибережне, територіальні води Румунії, Болгарії та України», — прокоментував Риженко в ефірі «Еспресо».

На його думку, другою небезпекою для України можуть бути ракетні атаки кораблів чф рф. Експерт каже: зараз росіяни розосередили свої кораблі. Два з них перебувають у Севастополі, є кораблі в новоросійську та три кораблі в пункті базування туапсе. Всі вони можуть використовувати свої ракети для того, щоб завдавати ударів по Україні.

Разом у залпі це 56 ракет. «До цього треба додати ще 4 кораблі, які базуються в Каспійському морі з такими самими ракетами, їх може бути 32. Тобто 88 ракет загалом», — підрахував Андрій Риженко.

Сили ППО навчилися збивати ракети «Калібр». Тому росіяни зараз комбінують їх застосування з іншими засобами повітряного нападу, додав він. Мета — виявити наші засоби ППО та знайти маршрути, які оминали б ці системи...

Третя загроза, за словами експерта, стосується десантної операції. Сили в росіян у Чорному морі для цього є, але така операція зараз неактуальна, бо операційних умов для цього немає.

Дедалі частіше на стратегічних об’єктах противника у його тилу трапляються «позаштатні ситуації». Аналітик Defense Express Сергій Згурець впевнений, що удари по російських підприємствах, які залучені до ВПК, є досить ефективною стратегією послаблення потенціалу рф на полі бою.
«російська й українська сторони справді зараз дуже активно використовують дрони. Щодо російських атак ми і так усе знаємо. Щодо українських, то ГУР МО насамперед реалізовує ефективну стратегію ударів по промислових об’єктах рф. Зокрема по підприємствах, на яких виготовляють різні зразки військової техніки», — пояснив Згурець.

Аналітик зауважив, що військове керівництво України дуже ретельно обирає цілі на території росії.

«Днями ми говорили про атаку на смоленський авіаційний завод, на якому збирають ракети Х-59. Дещо пізніше з’явилася інформація про удар по тулі, де розташоване підприємство «сплав», на якому виготовляють боєприпаси для РСЗВ. Тобто цілі, які визначаються на території рф як пріоритетні, і надалі реалізовуватимуться для ударів українськими дронами. Єдиним відкритим питанням залишається масштаб таких атак», — додав він.