Усі безпілотники збили в межах Одеської, Дніпропетровської, Київської, Херсонської, Запорізької та Хмельницької областей, а дві ракети відмінусували на Миколаївщині. Третя — не досягла цілі... При цьому основний удар «шахедів» був націлений на Хмельниччину, ракет — на південь країни.

Напередодні відбулася Ставка Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, де обговорювали напрями посилення протиповітряної оборони та йшлося про закордонні зразки, які достатньо ефективно зарекомендували себе.

Показники збиття ударних БПЛА ворога дуже високі. А це свідчить, що наша ППО набуває потужностей. «Розуміємо, що левова частка «шахедів» знищується мобільними групами, які використовують ПЗРК, кулемети та закордонні системи, «Гепарди». Зараз випав сніг і пересування цих мобільних бригад було істотно ускладнено, навіть якщо вони перебували на певних визначених ділянках... Але бачимо, групи спрацювали надзвичайно ефективно, що свідчить про те, що цей елемент протиповітряної оборони набуває дедалі більше потужностей», — коментує ситуацію аналітик Defense Express Сергій Згурець.

На думку експерта, необхідно й надалі посилювати мобільні загони. Зараз противник робить акцент на використанні ударних БПЛА. Але накопичений певний запас у межах десь 800 крилатих ракет, про які нещодавно говорило Головне управління розвідки, свідчить про загрозу комбінованих повітряних атак. Згурець каже, що наша ППО готова до цього. Проте всі об’єкти забезпечити стовідсотковим прикриттям засобами протиповітряної оборони буде неможливо...

Тим часом на фронті, за даними Генштабу ЗСУ (на 29.11), російські окупанти активізувалися на усіх напрямках. Протягом минулої доби відбулося 87 бойових зіткнень. Найгарячіше — на Бахмутському, Авдіївсьому та Мар’їнському напрямках.

Незважаючи на негоду, росіяни хвиля за хвилею йдуть на штурм Авдіївки. Вже очевидно, що через «м’ясні штурми» в листопаді ЗСУ встановлять черговий рекорд з ліквідації ворога — понад 25 тисяч. За тиждень Силам оборони вдалося стабілізувати фронт не тільки на південному фронті, а й на півночі. Оглядачі кажуть, що наративи російських новин про швидку здачу Авдіївки аж ніяк не відповідають дійсності. Бої за місто триватимуть ще довго. Ймовірно, у грудні вони будуть кровопролитнішими, адже для путіна готують подарунок «під ялинку».

Броунівський рух росіян на лівобережжі Херсонщини має максимально хаотичний характер. Не в останню чергу через те, що влучні удари ЗСУ частково позбавили їхню армію керованості.

Так, днями наші ракети знищили пункт управління підрозділів спецпризначення поблизу Олешківських пісків. Проте окупанти попри все намагаються вибити Сили Оборони з лівобережжя, а тому підтягнули сюди нові частини, збільшивши контингент до 68 тисяч солдатів...

Спостерігачі відзначають цікавий факт: нові частини росіяни не підтягують до лінії фронту, а розміщують поблизу Кримського перешийка, ніби готуючись до глибокої оборони.

З настанням холодів диверсійно-розвідувальним групам ворога стало важче проникати на територію України з півночі. Втім, вони не полишають спроб перетнути кордон. Про це «Радіо «Свобода» розповів речник об’єднаного прес-центру Сил оборони Північного напрямку Юрій Повх.

За його словами, ворожі ДРГ здійснюють до 10 спроб проникнення на місяць. Проте взимку їм важче маскуватися. Основні зусилля противник зосереджує на кордоні України з росією. Це територіальні межі Сумської та Чернігівської областей. «Щодо можливих спроб прориву ДРГ, то насамперед ми фіксуємо такі спроби під прикриттям артилерійського вогню. І зазвичай диверсійно-розвідувальним групам не вдається перетнути державний кордон», — сказав речник ОК «Північ».

Фото ілюстративне з відкритих джерел.