Основний напрямок удару — південь та схід країни. Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Як повідомляють Повітряні сили, противник застосував дві КАР Х-59 та 25 Shahed-136/131. У результаті бойової роботи знищено 18 ударних безпілотників та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

За інформацією Генштабу ЗСУ (на 1.12), протягом минулої доби відбулося 82 бойові зіткнення. Сили оборони відбили атаки ворога на шістьох напрямках. Найгарячіше було на Бахмутському та Авдіївському...

У своєму звіті Інститут вивчення війни пише, що російські окупанти просунулися біля Авдіївки. Тривають бої поблизу Авдіївського коксохімічного заводу та прилеглого породного відвалу. Згідно зі зведенням Генштабу ЗСУ, наші захисники відбили атаки росіян поблизу Степового, Новокалинового, Авдіївки, Сєверного та Первомайського. «Суспільне» повідомляє, що мерзла земля біля Авдіївки вже розм’якшилася в багнюку, що ускладнює роботу транспортних засобів і російським, і українським силам. Водночас речник Таврійського угруповання військ України полковник Олександр Штупун заявив, що окупанти завдають плануючих бомбових ударів з літаків Су-35 поблизу Авдіївки. Сили оборони продовжують операцію на лівобережжі Херсонщини та намагаються наступати на південь від Кринків.

Зараз спостерігається активізація російських військ по всій лінії зіткнення. Ворог веде штурмові дії піхотою за підтримки бронетехніки та авіації. ЗСУ потрібно витримати цей натиск і створити передумови для посилення оборонної тактики й стратегії на всіх ділянках фронту.

рашисти намагаються використати ситуацію, коли Сили оборони певним чином виснажилися при проведенні наступальних дій на півдні, і тому посилюють атаки по всій лінії фронту. Як зазначає військовий експерт Сергій

Згурець, для цього рф нині використовує максимально все, що є в її запасі... «Ця динаміка для противника вкрай важлива, тому що вона поєднує військові й політичні сили. Наше завдання — витримати цей натиск і створити передумови для посилення оборонної тактики і стратегії на всіх ділянках фронту», — пояснює він. Згурець зазначив, що наші союзники мають формувати нову довгострокову стратегію, яка скерована на підтримку України. На його думку, наступний рік буде надзвичайно складним з точки зору темпів постачання боє-припасів і темпів надходження зразків техніки для ЗСУ. Мовляв, ці показники зменшаться і до цього треба готуватися... «На-прикінці 2024-го партнери вийдуть на показники виготовлення боєприпасів, які можна буде порівняти з тими, що є у рф в альянсі з КНДР», — наголосив експерт.

Своєю чергою у Держ-прикордонслужбі кажуть про активізацію російських ДРГ. Наразі у Харківській області фіксується більше спроб проходу російських ДРГ на українські території, аніж на Сумщині.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив речник Держ-прикордонслужби Андрій Демченко, відповідаючи на питання щодо ДРГ, які застосовує рф.

«Раніше найбільше ми їх фіксували на Сумському напрямку. А за останні кілька тижнів ми бачимо зміну напрямку, а саме Харківщина. Ворог за останні кілька тижнів активніше використовує ДРГ саме в Харківській області», — розповів речник ДПСУ Андрій Демченко у телеефірі.

За його словами, окрім ДРГ, на Сумщині є щоденні обстріли, які здійснює рф зі своєї території, застосовуючи різноманітне озброєння, зокрема й авіацію.

«За минулий місяць маємо понад дві тисячі обстрілів Чернігівщини, Сумщини і Харківщини, які здійснила країна-терорист. Найбільше обстрілів за останній час ми фіксуємо по Харківській області», — поінформував Демченко.