Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький разом з народними депутатами Юрієм Заславським, Миколою Стефанчуком та Максимом Перебийносом провели зустріч із представниками Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОВА та медичних установ області (на знімку). До розмови також долучилися генеральний директор Національної агенції «Медичні закупівлі України» Едем Адаманов, перший заступник голови Хмельницької ОВА Сергій Тюрін та керівник департаменту охорони здоров’я області Олександр Завроцький.

За словами Михайла Радуцького, до такої зустрічі підштовхнули звернення, які надходили до нього та на адресу комітету від медиків Хмельниччини. Народний депутат звернувся до обласного департаменту охорони здоров’я з пропозицією обговорити важливі питання з керівниками лікарень. Тож під час зустрічі у Хмельницькій обласній лікарні Михайло Радуцький відповів на запитання медиків та розповів про останні ініціативи комітету.

Зокрема, мова зайшла про законопроект № 10282, який зобов’яже під час закупівель важкого медичного обладнання використовувати електронний каталог. Це дасть змогу економити значні кошти.

Медики-практики також дізналися, що запропонований урядом законопроект № 10293 визначає перелік заборонених форм взаємодії медиків і фармацевтів із підприємцями та їх представниками. Наприклад, це може стосуватись отримання сувенірної та брендованої продукції, впровадження програм лояльності для лікарів з боку фармацевтичних компаній.

Ще один законопроект № 10221 посилює відповідальність за напад на медиків, фармацевтів чи рятівників.

Народний депутат також розповів, що разом із міжнародними партнерами обговорюється впровадження ключового показника ефективності для сімейних лікарів. Показники якості роботи медика будуть залежати від профілактики захворювань. Наприклад, інсульт та інфаркт можна попередити, якщо вчасно відправити пацієнта на обстеження.

Під час зустрічі керівники медзакладів Хмельниччини цікавились такими питаннями, як включення до тарифу НСЗУ оплати за комунальні послуги, створення реабілітаційного центру в області, запровадження страхової медицини, закупівлі через Е-каталоги. Запитували також, як буде контрактуватися лікарня, якщо вона не ввійшла до спроможної мережі.

— Це ті питання, над якими ми активно працюємо. На-
приклад, я підтримую включення до тарифу НСЗУ «комуналки». З цього приводу ведемо перемовини з Мінфіном. Також, на мою думку, доцільно у тарифі визначити відсоток, який іде на оплату праці медиків, — переконаний Михайло Радуцький.

Він відзначив активну позицію обласної влади, яка виділяє кошти на будівництво бомбосховищ у лікарнях, веде перемовини з меценатами та донорами стосовно облаштування реабілітаційного центру, розширює відділення шпиталю ветеранів. Це приклад ефективних дій влади, який можуть наслідувати інші регіони.

Загалом нарада стала не просто майданчиком для спілкування, а важливим кроком у створенні ефективної медичної системи.



Хмельницька область.

Фото Хмельницької ОВА.