У ніч на понеділок росіяни запустили КАР Х-59 та 23 ударні БПЛА. Як повідомляють у Повітряних силах, ракету і 18 «шахедів» у результаті бойової роботи знищено.

Напередодні Президент Володимир Зеленський закликав українців реагувати на повітряні тривоги, особливо найближчими днями. Адже кремль полюбляє прив’язуватися до певних дат, а 6 грудня — професійне свято Збройних Сил України...

Стратегічний задум противника залишається незмінним. Отож масовані обстріли енергетичної інфраструктури України можуть початися будь-якого дня. Про це заявив речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат. 

Він нагадав, що торік за 6 місяців атак на енергетику (з 9 вересня по 12 березня) по Україні було запущено приблизно 1100 крилатих ракет, з яких 750 вдалося збити українським захисникам. За його словами, для повітряного терору зараз рф накопичила певний запас ракет, однак він менший, ніж минулого року.

Тим часом дуже гаряче майже по всій лінії фронту. За даними Генштабу ЗСУ (на 4.12), минулої доби відбулося 68 бойових зіткнень. А за минулий тиждень тільки на Авдіївському напрямку ворог здійснив 168, а на Бахмутському — 124 атаки на позиції українських військ.

За словами Олега Калашнікова, прес-офіцера 26-ї артбригади ім. генерал-хорунжого Романа Дашкевича, на Бахмутському напрямку ситуація дуже динамічна: противник постійно застосовує артилерію, активно використовує керовані й некеровані авіаційні бомби. Крім того, намагається штурмувати невеликими групами.

«Ворог отримав поповнення, причому у десантних підрозділах. російські війська ведуть дуже активні дії на південному та північному флангах. Позиції протягом дня можуть переходити з рук у руки по кілька разів. На деяких ділянках противник має успіхи, на деяких ми продовжуємо свої штурмові дії, контратакуючи загарбника», — прокоментував ситуацію прес-офіцер в ефірі «Еспресо».

А оглядачі Defense Express пишуть про нову небезпечну тактику, спрямовану на «оману» наших дронів і на відволікання піхоти, яку рашистські штурмові групи використовують на передовій.

Нещодавно окупанти застосували її під час атаки на позицію однієї з бригад ЗСУ. Мовляв, їхня штурмова група пішла в лобову на наших оборонців, але виявилося, що це відволікаючий маневр. Бо при цьому із флангів намагалася повзком зайти інша штурмова група ворога, яка була захищена чимось на кшталт антидронового кокона чи накидки. Проблема в тому, що під прикриттям цього кокона противника не видно в тепловізор. І саме для такого формату атаки росіяни обрали час, коли через погоду наші військові були обмежені у використанні безпілотників. Вперше про термокамуфляж для маскування російські «воєнкори» говорили на своїх ресурсах ще у квітні 2023 року. Однак активного застосування такої амуніції на полі бою досі не фіксувалося...

Тактика піхотних «м’ясорубок», яку російське командування обрало головною у «битві за схід», вочевидь, потребує поповнення живої сили. 

1 грудня путін підписав указ про збільшення «другої армії світу» на 170 тисяч осіб.

На думку оглядача групи «Інформаційний спротив» Олександра Коваленка, це свідчить про те, що противнику бракує ресурсу по всіх напрямках. «Ворог зараз може демонструвати якісь наступальні дії, але знову-таки ці дії не мають високого рівня ефективності. Порівняємо 2022 рік — як на мене, це найяскравіше порівняння. Коли російські війська наступали на Київ, у них було підготовлено та повністю укомплектовано 40 тисяч особового складу. Результат ефективності цього складу відомий. А щоб дійти до адміністративної межі Авдіївки, десь півтора кілометра, то там перебуває понад 40 тисяч ворожого особового складу. От і порівняйте рівень ефективності російської армії», — прокоментував він.

За його словами, противник зараз зайшов у фазу уробороса (від грец. «той, що пожирає (свій) хвіст»): може збільшувати свій склад, щоб компенсувати втрати. Але, збільшуючи кількість, збільшуються й втрати.