Окупаційні війська намагалися штурмувати на шести напрямках фронту: найбільше ворожих атак українські захисники відбили на Мар’їнському та Авдіївському напрямках.

За цей час рф завдала авіаційного удару по Україні, застосувавши дві ракети Х-59 та 22 ударні БпЛА типу Shahed-136/131. Силами та засобами протиповітряної оборони України 14 ворожих дронів та одну керовану ракету знищено.

На знищення ударних БпЛА типу Shahed, які росія запускає по Україні щоночі великою кількістю, переважно націлені мобільні вогневі групи Повітряних сил і Сил оборони України, що вже довели свою ефективність. Про це речник ПС Юрій Ігнат сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини».

«У нас нині робота найбільше спрямована на мобільні вогневі групи. Розуміємо, чому це робить вище військове керівництво, який є запас керованих ракет, які ми отримуємо щоразу від наших партнерів для західних комплексів. Тому збиття саме ударних БПЛА, десятки яких атакують щоночі, покладена на мобільні вогневі групи, які створені у всіх Силах оборони», — пояснив Юрій Ігнат.

За словами речника, мобільні групи є ефективними та мають бойовий досвід. Це дає Україні змогу показувати той результат, який є у боротьбі із дронами-камікадзе. І нарощування їх спроможності — головна мета на сьогодні.

У зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Там активізувалася авіація противника: після певної перерви російські загарбники поновили застосування штурмовиків Су-25 і гвинтокрилів Ка-52. За добу ворог завдав з авіації 18 ударів. Про це повідомив командувач ОСУВ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський. Він зазначив, що кількість атак противника не зменшується. За добу на вказаній ділянці фронту відбулося 37 бойових зіткнень.

Щодо ситуації біля Авдіївки, то військовий експерт Євген Дикий вважає: щоб кардинально її переламати, ЗСУ потрібно перекидати туди значні резерви.

«Команди відступати з Авдіївки наші військові ще не отримували. Зараз судити, чи це відбудеться, не потрібно. Оскільки є речі, про які ми не маємо права знати. Зокрема, які резерви має наш Генштаб...

На Авдіївському напрямку є два різні рішення. Або відходити й переходити на другу лінію оборони. Або підкинути на цей напрямок підкріплення. Мені очевидно, що наш гарнізон в Авдіївці ще певний час буде успішно оборонятись. Утім, це не вічно. Тобто якщо ми хочемо кардинально переломити ситуацію на Авдіївському напрямку, то туди треба кинути значні резерви. А чи є ці резерви в нас, нікому знати не потрібно. Це інформація лише для Генштабу ЗСУ», — прокоментував експерт своє бачення ситуації в ефірі «Еспресо».

У свою чергу, за інформацією британської розвідки російські військові контролюють більшу частину руїн Мар’їнки. Тож, мовляв, рф рухається в напрямі реалізації плану виходу на адмінкордони Донецької області. Як зазначається у зведенні МО Великої Британії, Сили оборони, як і раніше, контролюють ділянки території на західній околиці Мар’їнки.

Мар’їнка перебуває на лінії фронту з 2014 року. До повномасштабної війни її населення становило 9 тис. осіб. Нині місто повністю зруйноване, про що свідчать кадри з дронів.

«Відновлення дій росії у Мар’їнці є частиною осіннього наступу рф, пріоритетом якого є розширення контролю росіян над частинами Донецької області, що залишилися. Цілком імовірно, що це все ще одна з основних військових цілей кремля», — зазначають у британській розвідці.