Основними напрямками удару були Хмельниччина та Одещина, цілили у припортову інфраструктуру Подунав’я. Є влучення і загиблий.

На фронті, за даними Генштабу ЗСУ (на 7.12), вже кілька днів поспіль окупаційні війська активно використовують дрони-камікадзе й авіацію. Тільки на Бахмутському напрямку за добу знищено 40 ворожих БПЛА. Також значно збільшилася кількість атак противника: 91 бойове зіткнення протягом минулої доби. Найгарячіше — в районі Авдіївки та на Мар’їнському напрямку.

Війна триває. Отож забезпечення української армії озброєнням, військовою технікою та боєприпасами залишатиметься ключовим завданням у наступному році. Значну частину фінансового ресурсу Міноборони буде спрямовано на завантаження виробничих потужностей вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Про основні пріоритети у цьому питанні розповів заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк в інтерв’ю АрміяInform.

Головне завдання, як зазначає Гаврилюк, це «своєчасне забезпечення наших військ ракетами, боєприпасами за всією номенклатурою, озброєнням та військовою технікою і засобами радіоелектронної боротьби». Мовляв, зараз рф переважає нас за всіма видами ресурсів. «Технологічна перевага над росармією є ключовим чинником для нашої Перемоги», — впевнений представник МОУ.

За його словами, український ОПК має низку завдань з виробництва різних видів озброєння, техніки, ракет та боєприпасів, а також масштабування цього виробництва і максимальної локалізації: до процесу будуть залучені і державні, і приватні підприємства, зокрема й ті, що виробляють товари подвійного призначення.

Заступник міністра наголосив: озброєння в Україні проходить такі випробування, яких немає на жодному полігоні. Міноборони ретельно аналізує застосування фактично кожного зразка, зокрема і в умовах РЕБ. Триває робота з вибору перспективних зразків ОВТ у співпраці з Генштабом. «У результаті ретельного аналізу застосування ОВТ у бойових діях буде визначено за головними параметрами (ефективність та надійність) зразки техніки та озброєння, які в майбутньому становитимуть основу потенціалу ЗСУ», — повідомив Іван Гаврилюк.

Він висловив впевненість, що чимало зразків ОВТ вітчизняного виробництва після війни займуть свою нішу на світовому ринку зброї. Наприклад такі, як ракетний комплекс «Нептун», БТР-4Е, ПТРК «Стугна»...

А серед пріоритетів наступного року генерал-лейтенант називає засоби ППО. Разом з Мінстратегпромом МОУ працює над посиленням протиповітряної оборони, зокрема триває модернізація таких ЗРК, як «Бук» та С-300.

Особливу увагу приділено безпілотникам. Загалом на їх закупівлю у 2024 році планують витратити понад 43 млрд грн. БПЛА тактичного рівня є витратним матеріалом, їхні запаси треба поповнювати так само безперервно, як і запаси боєприпасів. Сьогодні ЗСУ експлуатують майже 70 різних модифікацій дронів, а також понад 20 типів боєприпасів до них.

Крім нарощення виробництва БПЛА, планується масштабувати виробництво засобів радіоелектронної боротьби. Заступник міністра інформував: нещодавно допущено в експлуатацію 6 нових зразків, а також Генштаб та ЗСУ завершили тестувати тактичні засоби радіоперешкод FPV-дронам та баражуючим боєприпасам.

На ракетне озброєння та боєприпаси у 2024 році буде виділено 175 млрд грн. Створюється нова модифікація ракети «Нептун». Є завдання в рази збільшити виробництво мінометних мін, розпочати виробництво снарядів.

Поки що вітчизняний виробник лише частково задовольняє потреби наших захисників у бронетехніці. Наступного року планується максимально завантажити підприємства українського ОПК замовленням у понад 750 бойових броньованих машин різних типів.

За словами представника Міноборони, Україна і Сполучені Штати провели у Вашингтоні конференцію оборонних індустрій, де «відбулися зустрічі представників найбільших українських виробників ОВТ з американськими колегами. Сподіваємося на укладання угод про створення спільних американсько-українських підприємств для виробництва необхідної продукції для обороноздатності нашої держави».