Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у межах контрольної функції заслухав звіт міністра у справах ветеранів Юлії Лапутіної щодо результатів діяльності за 2021-2023 роки та планів роботи на 2024 рік.

Очільниця відомства у своїй доповіді, зокрема, торкнулася системи переходу від військової служби до цивільного життя, яку розробило Мінветеранів у співпраці з дотичними міністерствами і відомствами.

Зазначивши, що Мінветеранів визначено координуючим органом центральної виконавчої влади, який практично реалізує державну ветеранську політику, Юлія Лапутіна наголосила, що для її ефективності на місцях потрібна системність — синергія роботи міністерств і відомств, міжнародних партнерів та громадськості.

Крім того, вона розповіла про пілотний проект із впровадження посади «помічник ветерана», який працюватиме на рівні громад у спеціально створених сервісних центрах. За словами міністра, запит на таких помічників уже є від великих компаній, куди повертаються працювати демобілізовані працівники.

«Ми також підписали меморандум з асоціацією ЦНАПів про те, що при ЦНАПах створюватимуться окремі ветеранські вікна. Вже навчено понад 1,5 тисячі працівників ЦНАПів, щоб вони могли працювати з ветеранськими послугами», — повідомила урядовиця, додавши, що з початку широкомасштабного вторгнення було створено також «гарячу лінію» кризової психологічної підтримки, на яку надійшло понад 20 тисяч дзвінків.

«Приблизно чотири мільйони осіб після Перемоги України будуть дотичні до ветеранської політики. Тож маємо завчасно готуватися і на державному, і на місцевому рівні, гідно зустріти наших Захисників і Захисниць. Їхні сім’ї, родини полеглих воїнів також потребуватимуть особливої уваги. Робимо все можливе, щоб у цих категорій осіб були дієві інструменти для комфортної реінтеграції і самореалізації у мирному житті», — зазначила очільниця Мінветеранів.

Утім, звіт очільниці міністерства не задовольнив ні народних депутатів, ні представників громадськості, які також брали участь у засіданні комітету.

Так, перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк, відзначивши, що про Юлію Лапутіну позитивно відгукуються побратими, які мали честь із нею служити, зауважив: «Керівництво міністерством — це передусім менеджерські функції, і не в останню — координація». Тож незрозумілим, за його словами, є той факт, що зі штату в 267 осіб у міністерстві досі вакантні 124 посади.

У цьому контексті депутат поцікавився: чи вдалося Юлії Лапутіній створити реальну роботу, щоб міністерство виконувало координуючу роль, і чи вдалося налагодити співпрацю з громадськістю?

І хоча відповіді на ці запитання були позитивні, реакція представників громадських організацій засвідчила інше.

«Мінветеранів існує окремо. Ветерани та їхні проблеми — окремо. На жаль», — констатував Михайло Пирог, представник Громадської ради та представник Ради ветеранів при міністерстві.

«Міністерство працює з 2019 року, нині маємо 2023-й і другий рік повномасштабного вторгнення, а ми досі продовжуємо напрацьовувати стандарти ветеранської політики, щось планувати. Під час чергових ветеранських форумів виникає відчуття дежавю. Ми постійно шукаємо нові підходи, нові стандарти, витрачаються кошти на якість програми. Але реальні проблеми так і не вирішуються», — констатував він.

Водночас Дмитро Шатровський, який очолює Громадську раду, зауважив, що відчув на собі, як працює міністерство, після того, як дістав поранення в голову. «Це лише балачки заради балачок. Ви кажете, що формуєте ветеранську політику. То скільки її можна формувати? Потрібно форсувати всі законопроекти і послуги в рази швидше», — сказав він та водночас акцентував увагу на браку інформації для військових.

Людина з пораненням, за його словами, опиняється у вакуумі. Вона не знає, куди податися. «Де дорожня карта, про яку ми казали, коли створювалося міністерство, щоб замість 20 «вікон» було одне. Коли це нарешті стане реальністю?» — поцікавився він.

Розкритикували представники громадськості й пілотний проект із запровадження помічника ветерана. Ці люди, зауважила представниця ГО «Серце назовні», не компетентні, вони абсолютно нічого не вирішують.

Голова профільного парламентського комітету Галина Третьякова нагадала, що комітет відкритий для діалогу і може виступити майданчиком для зацікавлених сторін. Водночас народні депутати зауважили, що комітет не може виконувати функції міністерства, адже саме воно визначене координуючим органом центральної виконавчої влади щодо реалізації державної ветеранської політики.

Народні депутати ухвалили рішення звернутися до Прем’єр-міністра з листом щодо ситуації, яка склалася в Міністерстві у справах ветеранів.