Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту включити до порядку денного та ухвалити в першому читанні урядовий законопроект «Про облік осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії російської федерації проти України» (№ 10256).

Документом передбачається створення Державного реєстру осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

«В проекті передбачаються всі випадки, коли ця шкода може бути завдана. Це, в тому числі, й психологічні розлади, стійка втрата працездатності, смерть, поранення, сексуальне насильство. Реєстр консолідує інформацію про постраждалих громадян і допоможе їм, спираючись на дані державного реєстру, звертатися за персональними компенсаціями до країни-агресора в межах міжнародного механізму, який наразі формується нашим урядом», — зазначила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

У свою чергу перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк наголосив, що під час доопрацювання законопроекту до другого читання особливу увагу буде приділено питанню захисту персональних даних, що міститимуться в Держреєстрі осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Водночас у секретаріаті комітету зазначили, що створенню цього законопроекту передувала більш як дворічна робота Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Під час якої, зокрема, це питання обговорювали з представниками Ради Європи, проводили експертні консультації щодо створення механізму регресу до рф у частині заподіяної шкоди життю та здоров’ю громадян України з Комітетом з питань правової політики, міністром юстиції Денисом Малюською, заступницею міністра юстиції Іриною Мудрою, яка курує представництво України в ЄСПЛ. Також відбувались дискусії за участі Генпрокурора та його Офісу, Мінсоцполітики та Мінекономіки. Вивчали міжнародний досвід держав, які, зазнавши військового нападу, отримали згодом від держави-агресора повне або часткове відшкодування завданих збитків.
Крім того, під час засідання народні депутати затвердили пропозиції комітету до Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік. Серед питань, які потребуватимуть законодавчого врегулювання в наступному році, зокрема, визначено такі: вирішення однієї з найгостріших соціально-економічних проблем — наявності заборгованості з виплати заробітної плати; вдосконалення процесу організації надання медичних послуг ветеранам війни; створення сприятливих умов для започаткування та розвитку ветеранського підприємництва; формування державної ветеранської політики та системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя; модернізація організаційно-правових засад, форм та методів вирішення колективних трудових спорів в Україні; впровадження ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників відповідно до норм права ЄС; законодавче впорядкування системи кваліфікацій та створення Єдиного реєстру кваліфікацій (класифікатора професій). А також створення правового підґрунтя для запровадження другого рівня пенсійної системи — загальнообов’язкової накопичувальної складової пенсійного забезпечення. Яка, наголошують у комітеті, сприятиме підвищенню рівня соціального захисту людей пенсійного віку та збільшенню інвестицій у національну економіку.

Вл. інф.