На зібранні народні депутати заслухали голову Фонду Віталія Коваля, а також ознайомилися зі звітом Рахункової палати щодо результатів їхнього аналізу звіту Фонду держмайна. Особлива увага була приділена діяльності ФДМУ, яка впливає на виконання державного бюджету. Його представила член Рахункової палати Ірина Іванова, повідомила прес-служба Апарату Верховної Ради України.

За результатами обговорення було зазначено, що «у звіті Фонду державного майна України всебічно викладено огляд роботи відомства за напрямами: приватизація та оренда державного майна, управління корпоративними правами держави та державними підприємствами, управління державним майном, оцінка державного майна та регулювання оціночної діяльності, захист інтересів держави в судах, контроль за процесами приватизації, оренди, розпорядження та управління державним майном, а також внутрішній контроль і аудит у державних органах приватизації».

Рахункова палата також зазначає, що на відомчому засіданні було затверджено звіт про результати аналізу звіту ФДМУ за 2022 рік у частині, що впливає на виконання державного бюджету. Аналіз цього звіту засвідчив зниження основних показників, що характеризують діяльність Фонду у 2022 році. Такі показники експерти передусім пов’язують із введенням в Україні воєнного стану, що негативно вплинуло на роботу ФДМУ. Зазначено, що внаслідок збройної агресії російської федерації було знижено обсяги надходжень до держбюджету від приватизації, оренди держмайна та дивідендів від суб’єктів господарювання.

Водночас показники претензійно-позовної діяльності Фонду в частині нарахованих штрафних санкцій у 2022 році вдвічі перевищують показники 2021 року.

За наслідками обговорення на засіданні Комітету було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути звіт про роботу ФДМУ та перебіг приватизації державного майна у 2022 році та взяти його до відома.