Одразу після свого призначення парламентарій окреслив пріоритетні напрями в роботі. «Більше свободи та менше перешкод у журналістській діяльності» — це перша позиція дорожньої карти нового очільника профільного комітету, яку він виклав на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Напади на журналістів, спроби затулити камери під час зйомок, погрози тощо вважаю категорично неприпустимими, — наголосив він. — У межах своєї компетенції обстоюватиму права медійників на доступ до інформації».

Іще один акцент — журналісти в полоні. «Окупанти беруть у полон людей, які не тримали в руках зброї. Пріоритет — докласти зусиль, щоб звільнити наших медійників із російського полону», — зазначив Ярослав Юрчишин.

Третій напрям роботи — перешкоджання поширенню фейків. Ось що зазначив народний депутат із цього приводу: «Ви неодноразово чули про поширення неправдивої інформації від анонімних телеграм-каналів. СБУ вже викривала цілі мережі, що працювали на ворожі спецслужби. Моя особиста порада: довіряйте тільки офіційним джерелам комунікації та ЗМІ з хорошою репутацією, яку вони вибудовували роками». Він також повідомив, що має намір пропрацювати із Міністерством освіти питання курсу медіаграмотності, бо «критичне мислення — найкращий захисник від фейків та роспропаганди».

Працювати в комітеті, який раніше очолював представник проросійської політичної сили Нестор Шуфрич і який втратив довіру, — це виклик, каже Ярослав Юрчишин. Але нині той час, коли, за його словами, потрібно брати на себе відповідальність. «Незалежні медіа відіграють ключову роль у демократичній країні під час війни, — йдеться в його повідомленні. — Свобода слова є непорушною цінністю українців та однією з головних вимог на вступ до Європейського Союзу. Тож до справи».

Під повідомленням, яке Ярослав Юрчишин опублікував у соцмережі, зібралося більше двох тисяч лайків, а також понад шість сотень коментарів. Звичайні громадяни, активісти та навіть політики бажали парламентарію успіхів і висловлювали своє бачення подальшої роботи комітету. У публічному обговоренні, зокрема, звучало багато сумнівів із приводу того, чи зможе комітет відновити свою діяльність. Ось що зауважив Ярослав Юрчишин, підсумовуючи такі побоювання у ефірі радіо NV: «Критичний підхід до будь-якого питання завжди передбачає сумніви. Чи були сумніви щодо доцільності претендування на посаду голови Комітету з питань свободи слова? Звісно, вони були. І стосувалися вони передусім спроможності комітету справді стати на захисті свободи слова. Коли на посаду голови цього комітету призначали Нестора Шуфрича, фактично більшість повноважень було передано в Комітет з питань гуманітарної політики й там створено підкомітет з питань інформаційної політики, який очолює Євгенія Кравчук. І фактично журналісти, які у більшості випадків є ключовими гравцями роботи комітету, комунікували саме з цим комітетом. Це не погано. Це просто реалії».

Водночас народний депутат зауважив, що комітет, який він очолив, має стати майданчиком, котрий передусім боротиметься за права журналістів, за збалансований доступ до інформації, за вдосконалення процедур акредитації у важливих державних органах, як-от Верховна Рада, або для перебування на лінії розмежування чи лінії фронту.

«Зрозуміло, що всі ці питання потребують посередника, яким має стати наш комітет», — наголосив він.

За словами Ярослава Юрчишина, Комітет з питань свободи слова нині є найменшим у парламенті. Разом із новообраним головою до нього входять лише чотири народні депутати. Один із них — Нестор Шуфрич, який нині перебуває під арештом.  Відтак новий очільник комітету заявив про плани збільшити кількість його членів, а також поборотися за те, щоби були повернені повноваження, зокрема, в комунікаціях із Національною Комісією з питань телебачення і радіомовлення.

Коментуючи в прямому ефірі перспективи роботи за напрямом медіаграмотності, Ярослав Юрчишин зауважив: «Треба чекати дуже складної роботи. Бо простих рішень у питаннях формування медіаграмотності суспільства просто немає. Ми ніколи не зможемо перемогти за швидкістю анонімні телеграм-канали. Будь-яка інформаційна політика будь-якої держави відставатиме від можливості написати на паркані все, що захочеш. Ми можемо сприяти підвищенню медіаграмотності, щоб люди розуміли, що не верифіковані джерела треба щонайменше перевіряти, а ще краще — не користуватися ними. Це перетин сфери освіти і сфери інформаційної політики». Спираючись на свій досвід роботи в громадському секторі, Ярослав Юрчишин зауважив, що нині у багатьох експертів є напрацювання у сфері медіаграмотності. Тому треба використати всі можливості для того, щоб навчити тих, хто хоче вчитися, формувати критичну позицію.

На своїй новій посаді Ярослав Юрчишин пообіцяв працювати над тим, щоби запропонувати сценарії оптимізації інформаційної політики держави, аби вона була більш збалансованою та ефективною.

Факт

Нині на розгляді в Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова лише один законопроект. Це зміни до закону про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста, які передбачають встановлення допомоги журналістам за шкоду їхньому життю та здоров’ю, завдану під час виконання ними професійних обов’язків внаслідок військової агресії російської федерації (№ 9350). Цей документ зареєстровано напередодні Дня журналіста, в червні цього року.

На опрацюванні в комітеті також дві постанови: про тимчасове припинення акредитації журналістів та технічних працівників засобів масової інформації при органах державної влади України, щодо яких застосовано санкції (№ 5057), та про Заяву Верховної Ради України з приводу забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу (№ 7470). Подані ці постанови, відповідно, в лютому 2021 року та в червні 2022-го.

Позиція

До обрання на посаду голови Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин був першим заступником голови Комітету з питань антикорупційної політики. Ось що він заявив із цього приводу: «Хочу застерегти всіх недоброчесних діячів: залишаю Комітет з питань антикорупційної політики лише офіційно. Фактично ж продовжу підтримувати незалежність наших антикорупційних органів та допомагатиму тим, хто бореться з головним внутрішнім ворогом».