У ній взяли участь майже 300 фахівців-науковців з України та з-за кордону, представники профільних установ та відомств. Долучитися мали змогу також представники бізнесу, промисловості, міжнародні організації в Україні.

— В умовах повномасштабної війни значення наукового, експертного та інформаційно-аналітичного забезпечення задля розв’язання нагальних проблем, визначення тенденцій і перспектив подальшого стратегічного розвитку автомобільного транспорту, інфраструктури та суміжних галузей набуває особливої актуальності, — зауважив у вітальному слові до учасників конференції голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль. — Запропонована для обговорення тематика конференції зорієнтована не лише на технологічні питання транспортної сфери, а й пов’язаних з нею галузей національної економіки, яка зазнає великих руйнувань через ворожу навалу. Маємо розв’язати суспільно-економічні проблеми, спричинені жахливим впливом варварської агресії на життя людей, — зазначив народний депутат і побажав учасникам дискусійної панелі плідної роботи.

— Країна переживає непростий період через воєнні дії, і транспортна галузь не є винятком, але саме в такі часи особливо важливо об’єднуватися та шукати інноваційні рішення для подолання складнощів, — упевнений Володимир Крейденко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури. — Вірю, що розвиток автомобільного транспорту та інфраструктури відіграватиме головну роль у відновленні економіки та забезпеченні стійкості України. У цей складний час нам усім — науковцям, законодавцям, представникам виконавчої влади — важливо співпрацювати задля подолання викликів сьогодення та відновлення української транспортної інфраструктури. Конференція є зручним майданчиком для обміну ідеями та досвідом створення інноваційних рішень і стратегій розвитку транспортної галузі.

— Традиція щорічно проводити такі широкомасштабні галузеві конференції була започаткована ще у 2021 році. Тепер вона вже стала потужною міжгалузевою, міждисциплінарною платформою, яка об’єднує зусилля інтелектуалів з різних куточків України та прогресивних держав для подолання численних викликів сьогодення, — розповів директор ДП «ДержавтотрансНДІпроект» Віктор Горицький. — На меті маємо надати державі наукову, експертно-аналітичну та інформаційну підтримку в умовах воєнного часу. Галузеві фахівці, зокрема, допомагають визначити нагальні потреби і проблеми транспортного господарства, окреслити небезпечні тенденції, перспективи і доцільність запропонованих стратегій розвитку автомобільного транспорту, інфраструктури та суміжних галузей з огляду на міжнародну інтеграцію і глобальні виклики.

Повномасштабна війна вимагає консолідації зусиль усього суспільства та диктує нові пріоритети і завдання, зокрема, й для науки.

За результатами роботи конференції та пропозиціями експертів, науковців і практиків буде напрацьоване відповідне рішення, яке спрямують на розгляд у Мінінфраструктури та відповідний комітет Верховної Ради.

Скріншот відео надано автором.