До участі в пілотній ініціативі Мінветеранів відібрали сім громад області: Берегівську, Виноградівську, Великолучківську, Дубівську, Жденіївську, Рахівську і Ужгородську.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови ОВА Петро Добромільський.

«Сьогодні в реєстрі Мінветеранів у Закарпатській області офіційно зареєстровано 10 596 ветеранів. Кожен і кожна з них потребують допомоги в адаптації та поверненні до мирного життя, а психосоціальна підтримка необхідна також й їхнім родинам. Найкраще і найефективніше її зможуть надавати за принципом «рівний — рівному» безпосередньо у громадах саме ті люди, які вже пройшли цей шлях», — наголосив Петро Добромільський.

18 кандидатів у помічники ветеранів у Закарпатській області погодили на першому етапі реалізації проекту. Тож розгляд поданих заявок у цьому році завершили. Однак охочі стати помічником ветерана можуть і надалі реєструватися на порталі е-Ветеран. Ці анкети фахівці профільного міністерства опрацьовуватимуть з 1 січня наступного року.

Також у громадах-учасницях пілотної ініціативи органи місцевого самоврядування вже створили комісії для проведення співбесід з кандидатами в помічники ветерана. До їх складу входять представники Мінветеранів, облвійськадміністрації та психологи, поінформувала начальниця управління ветеранської політики департаменту соцзахисту населення ОВА Мирослава Сухар (на знімку ліворуч).

За її словами, співбесіди відбуватимуться у змішаному форматі: в офлайн-режимі безпосередньо на місцях братимуть участь кандидати, а представники профільного міністерства та ОВА долучатимуться онлайн. Також кандидата в помічники ветерана перевірятимуть на знання законодавства, рівень комунікації та стресостійкість.

Після проходження співбесіди на кандидата чекає тритижневе навчання, за результатами якого видається сертифікат. А далі — працевлаштування у громаді. Заробітна плата помічника ветерана в межах пілотного проєкту в різних ТГ буде однакова й залежатиме від кількості наданих послуг. А субвенція з держбюджету компенсує громадам ці витрати.

До речі, в області діють й інші регіональні програми та ініціативи з підтримки ветеранів і членів їхніх родин. Зокрема, новий проєкт «Ветеранський простір ВДОМА», який має сприяти реінтеграції військових у цивільне життя. Відповідні програми підтримки діють у кожній громаді. На їх реалізацію в наступному році передбачили майже 100 млн грн.

Обласна програма на 2024 рік також затверджена і буде фінансуватися в більших обсягах, ніж цього року.

Фото прес-служби ОВА.