Під час заходу представники міської влади поділилися досвідом та практичними напрацюваннями у вирішенні проблем із відходами.
 
У заході взяли участь народні депутати України, члени Комітету з питань екологічної політики та природокористування Сергій Мандзій та Олександр Матусевич. В режимі онлайн працювали народні депутати — члени комітету Леся Василенко, Анжеліка Лабунська, Сергій Магера та Віктор Чорний. Нагоду поспілкуватись із ними мали депутати Хмельницької міської ради, екологи, експерти в сфері поводження з відходами та представники громадськості. Висловити свої думки отримали можливість також представники Міндовкілля та Мінінфраструктури.
 
Зі вступним словом до учасників наради звернувся голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, який зазначив, що проблеми безпечного довкілля актуальні й нині. Не залишає їх поза увагою і Верховна Рада. Зокрема, народні депутати працюють над законопроектами про упаковку та відходи упаковки.
 
Підтримав колегу і народний депутат Сергій Мандзій. За його словами, комплексний підхід до поводження з побутовими відходами, який демонструє Хмельницька громада, може слугувати іншим містам і населеним пунктам прикладом для наслідування. Адже обласний центр системно працює над розв’язанням екологічних проблем і має на цьому шляху добрі успіхи.
 
Масшатбний проект модернізації інфраструктури твердих побутових відходів (ТПВ) у Хмельницькій громаді представив міський голова Олександр Симчишин:
 
— Найголовніше, що варто показати іншим містам, — це якісна системна робота з охорони і дбайливого ставлення до довкілля, особливо в частині поводження з твердими побутовими відходами. У громаді її розпочали із заходів, які мали на меті сформувати екологічну свідомість, розуміння правильного поводження з побутовими відходами. А вже потім перейшли до створення відповідної інфраструктури, яка передбачає переробку та сортування сміття, збір небезпечних відходів і рух у напрямку створення повноцінного сміттєпереробного комплексу. Для нього маємо землю, проект, фінансування і грантовий бюджет. Якби не широкомасштабне вторгнення ворога, то ми вже могли б мати сучасний сміттєпереробний комплекс.
 
Учасники зібрання дізнались також, що Хмельницький долучився до європейської програми «Зелені міста».
 
У Хмельницькому активно працюють над питанням правильного поводження з відходами. На полігоні ТПВ діє дегазація, працює Навчальний «Гуфі-центр» поводження з відходами, два центри поводження з побутовими відходами, де сортують 13 фракцій. У мікрорайонах працює екобус, який приймає небезпечні відходи. В місті сортують скло та ПЕТ.
 
Як правильно поводитися з відходами, розповідають дітям у садочках та учням у школах. У співпраці з Хмельницьким академічним обласним театром ляльок «Дивень» створили виставу, яка вчить наймолодших мешканців громади, як правильно сортувати сміття.
 
А для того, щоб іще більше зацікавити їх, та й дорослих, цьогоріч запровадили окремі тури, під час яких учасників ознайомлюють із тематичними локаціями.
 
Зроблено чимало. А заступник міського голови Микола Ваврищук поділився планами на майбутнє. Вже найближчим часом у громаді розпочнеться рекультивація полігона побутових відходів. Після цього він матиме вигляд гори, засадженої деревами та кущами.
 
Важливим етапом стане будівництво сміттєпереробного заводу, що дасть змогу сортувати скло, ПЕТ, пакування, органіку та змішані відходи.
 
Хмельницький.

Фото Хмельницької міськради.