Таку думку під час засідання уряду висловив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Українська економіка демонструє високу адаптивність, що прискорить відновлення та швидше сформує точки зростання на майбутнє», — сказав він, повідомивши, що в третьому кварталі 2023-го порівняно з аналогічним періодом минулого року ВВП країни зріс на 9,3 відсотка, що більше, ніж очікувалося.

За словами глави уряду, на економіку позитивно впливають державні програми підтримки бізнесу, відбудова інфраструктури, стабільна робота південно-західного експортного логістичного коридору та інші чинники, зокрема свідомість бізнесу.

«Нам також вдалося взяти під контроль інфляційні процеси. Порівняно з листопадом минулого року споживча інфляція становить 5,1 відсотка. Це менше, ніж у деяких наших західних сусідів», — зауважив прем’єр.

При цьому аграрна галузь навіть попри війну та величезну кількість замінованих територій залишається однією з точок економічного зростання. Зокрема, на сьогодні вже зібрано майже 78 мільйонів тонн нового урожаю, а Мінагрополітики прогнозує, що загалом ця цифра становитиме понад 81 мільйон тонн, що на 20 відсотків більше, ніж очікувалося під час посівної кампанії.

Уряд розпочинає виплату коштів на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості. Для квартир максимальна сума виплат становитиме 350 тисяч гривень, а для приватного будинку — 500 тисяч гривень.

Крім того, розширено можливості для подання заявок на участь у програмі єВідновлення. «Тепер це можна зробити не лише через Дію, а й через ЦНАПи та нотаріусів, що збільшить коло учасників програми», — повідомив прем’єр.

Кабмін ухвалив постанову, за якою функції, пов’язані з донорством крові та її компонентів, покладено на інформаційно-комунікаційну систему єКров. «Можливості системи дадуть змогу мати своєчасну та достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси крові на національному та регіональному рівнях», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич.

Ще одним рішенням уряд унормував технічні вимоги до створення та перевірки вдосконалених електронних підписів чи печаток. Це дозволить використовувати такі підписи для отримання електронних послуг на постійній основі, а використання кваліфікованого е-підпису не вимагатиметься. Крім того, фізичні та юридичні особи зможуть використовувати електронний підпис, не зберігаючи його на захищеному носії, що дасть змогу забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та перевірки користувачів.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо звітування в рамках залучення міжнародної допомоги». Цей документ врегульовує подання такої звітності юридичними особи, які прямо або опосередковано мають у розпорядженні, отримують та використовують кошти міжнародної допомоги, а також передбачає створення Міністерством фінансів відповідної автоматизованої інформаційної системи.

На думку уряду, ухвалення цієї законодавчої ініціативи дасть змогу збільшити прозорість залучення міжнародної фінансової допомоги, її використання, що сприятиме збереженню довіри міжнародних партнерів до України.