Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку проводить опитування щодо ефективності впровадження Кабміном Закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» (№ 1977-IX).

Це опитування організовано для проведення належного аналізу механізмів і процедури публічних закупівель. Законодавець намагається з’ясувати ефективність здійснення публічних закупівель товарів, щодо яких застосовується локалізація. Задля цього вивчатиме думку тих, хто послуговується зазначеним механізмом у повсякденній своїй роботі.

Отже, практиків закликають надати свої зауваження, пропозиції, а також вказати на недоліки вже запроваджених процедур, проаналізувавши деякі моменти:

— якою мірою обов’язкова вимога локалізації для визначених товарних позицій у публічних закупівлях забезпечила активізацію, масштабування та запуск нової виробничої діяльності;

— наскільки ефективними виявилися положення закону в забезпеченні потреб замовників у публічних закупівлях товарами українського виробництва та/або товарами з місцевою складовою;

— якою мірою положення і процедури реалізації закону узгоджені з діяльністю профільних контролюючих відомств (Антимонопольний комітет України, Державна аудиторська служба України, Рахункова палата та ін.).

До обговорення запрошуються менеджери та уповноважені представники державних та приватних підприємств, організацій, установ — постачальників та замовників товарів для задоволення потреб публічного сектора економіки, щодо яких застосовується локалізація. Комітет чекає і на пропозиції від представників державних органів, уповноважених здійснювати контроль у сфері публічних закупівель, таких як Антимонопольний комітет, Державна аудиторська служба, Рахункова палата та інших.

Розглядатимуть і слушні пропозиції від тих, хто володіє відповідними знаннями, професійною компетентністю та досвідом у сфері публічних закупівель. Ваші експертні думки допоможуть комітету з’ясувати, чи позначилися (і як саме) передбачені законом заходи на досягненні його основних цілей і завдань з підтримки розвитку і модернізації вітчизняного виробництва та розширення доступу внутрішніх товаровиробників до публічних закупівель в Україні. А також дозволить визначити, наскільки ефективною на практиці є вітчизняна система публічних закупівель товарів, щодо яких застосовується локалізація. Бо саме вони покликані забезпечити гарантований попит публічного сектору економіки на певний перелік товарів (зокрема, на засоби міського пасажирського і залізничного транспорту, комунальну й спецтехніку, продукцію енергетичного машинобудування та ін.), що у структурі своєї собівартості мають визначений рівень місцевої складової. Цей захід у перспективі має сприяти модернізації вітчизняної промисловості, запуску сучасних виробництв, створенню нових і збереженню наявних робочих місць, підвищенню рівня добробуту громадян.

На підставі проведеного аналізу, у разі виявлення неефективності та/або недостатньої ефективності запроваджених заходів локалізації в публічних закупівлях, буде вжито заходів з усунення відповідних недоліків, обіцяють у Комітеті з питань економічного розвитку.

На пропозиції, зауваження та ідеї щодо вдосконалення українського законодавства народні депутати чекатимуть до 30 грудня 2023 року. Долучайтеся! Відповідні Google-форми можна знайти за посиланням: https://www.rada.gov.ua/news/fixed_news/244163.html на сайті Верховної Ради.

Зібрана інформація буде використана лише для аналізу ефективності законодавства та як інформаційне підґрунтя для вдосконалення процедури публічних закупівель. Після обробки результатів опитування комітет планує організувати відповідні слухання з цієї теми, до участі в яких запросять найрезультативніших та найвмотивованіших експертів-практиків.

Вл. інф.