Це запускає довгі виробничі ланцюжки по всій країні.

На цьому наголосив народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський (на знімку) після свого візиту на виробництво легендарних українських всюдиходів Sherp.

«Мало в якій ринковій ніші Україна є не просто світовим лідером, а її творцем, — зазначив парламентарій на своїй сторінці у Фейсбуці. — Компактні всюдиходи-амфібії — український винахід, який підкорив увесь світ, від США та Європи до Південної Америки та Азії. Замовляє їх й ООН для проведення пошуково-рятувальних операцій. Для ДСНС України компанією створено спеціальну версію «Богун». Такі всюдиходи використовують у рятувальних операціях у Карпатах і були задіяні для порятунку людей під час ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС».

Народний депутат розповів, що ідея промислового виготовлення такого транспорту належить Володимиру Школьнику. Він у молодості працював на будівництві газопроводів і вже тоді з підручних матеріалів та обладнання збирав механізми для перевезення вантажів по бездоріжжю. Тоді й народилась мрія створити легкий снігоболотохід з короткою базою та величезними колесами. Згодом зароблені в інших бізнесах кошти Школьник інвестував у створення конструкторського бюро і виробництво всюдихода, який не має аналогів у світі.

Цифри і факти

Сьогодні підприємство дає роботу 225 українцям з середньою зарплатою більш як тисяча доларів. До повномасштабного вторгнення Sherp вироблявся на двох заводах — в Україні та в росії. З початком вторгнення компанія відкликала ліцензії у російського заводу і розірвала зв’язки з країною-агресором.

«На виробництві помітив звичну для машинобудування й переробної промисловості загалом картину: успішне підприємство створює попит на продукцію інших високотехнологічних українських компаній, — розповів Дмитро Кисилевський. — Зокрема, на заводі Sherp використовують сучасні верстати лазерної різки Aramis з Черкас, а у комплектації всюдиходів — скло «Оріон Глас» та унікальні шини, що виробляються за технологією і під наглядом фахівців Sherp в Білій Церкві».

Sherp має успішний досвід використання інструментів державної підтримки. Для запуску нових моделей всюдиходів брали кредит за програмою «5-7-9%». Нині вона вже дає змогу брати кредити для переробної промисловості до 150 мільйонів гривень.

Вл. інф.