На важливості ухвалення цього документа наголосив голова комітету Михайло Крячко, який разом із Русланом Стефанчуком, Сергієм Штепою, Сергієм Ларіним, Вікторією Подгорною, Антоном Швачком та іншими народними депутатами ініціювали цей законопроект. Метою цієї законодавчої ініціативи є наближення нашого законодавства до європейського та поступової інтеграції до єдиного цифрового ринку ЄС. А саме: отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у частині послуг роумінгу шляхом приєднання до політики Європейського Союзу «Роумінг як вдома» (Roam Like At Homе/RLAH).

Це дасть змогу українцям отримувати електронні комунікаційні послуги за звичними їм «домашніми» тарифами під час перебування у країнах ЄС, заощаджуючи в такий спосіб кошти.

Громадяни країн ЄС у свою чергу матимуть такі само права під час відвідування України, що створить спільну роумінгову зону, забезпечить співпрацю українських постачальників електронних комунікаційних послуг на рівних умовах із європейськими.

Цей документ підтримала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, висловивши позицію про доцільність прийняття законопроекту, а також національні оператори мобільного зв’язку. Водночас вони наголошують на необхідності введення перехідного періоду для його запровадження.

Тож комітет, зважаючи, що приєднання нашої держави до європейської процедури надання послуг роумінгу стане важливим кроком інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС, за результатами обговорення рекомендував парламенту прийняти цей законопроект за основу.

Нагадаємо, що угоду про доступний роумінг у ЄС для українців було підписано у квітні 2022-го та продовжено ще на рік у липні 2023-го. Тож, як зазначається на сайті Європейської Комісії, майже 4,5 мільйона біженців за допомогою своїх українських SIM-карт мають змогу за доступними тарифами або навіть безплатно спілкуватися з близькими. Так 22 оператори, які надають комунікаційні послуги на території Європейського Союзу та деяких інших країн за його межами, та 7 українських підтримали наших співвітчизників, які, рятуючись від повномасштабного вторгнення рф, змушені були залишили Батьківщину.

Паралельно Україна за сприяння іноземних партнерів готується до інтеграції в зону роумінгу ЄС на постійній основі. У квітні 2023 року оновлено Доповнення 17-3 Угоди про асоціацію, чим передбачено приєднання нашої держави до політики ЄС «Роумінг як вдома» після адаптації законодавства України до директив Євросоюзу. Виконати це «домашнє завдання» маємо до квітня 2024-го. Після чого ЄС ухвалить остаточне рішення.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.