Кожні два роки Сторони Конвенції зустрічаються, щоб розглянути її виконання та обговорити, як покращити міжнародну співпрацю та краще запобігати корупції та боротися з нею.

Головна мета Конференції — розробити спільне бачення майбутніх зусиль у боротьбі з корупцією. Адже Конвенція ООН проти корупції — перший і єдиний у світі юридично обов’язковий антикорупційний інструмент, згідно з яким, держави юридично зобов’язані запобігати та криміналізувати корупцію, сприяти міжнародній співпраці, відновлювати та повертати викрадені активи та покращувати технічну допомогу та обмін інформацією як у приватному, так і в державному секторах.

У складі делегації з України: Олександр Новіков — Голова НАЗК/Голова делегації, Денис Малюська — Міністр юстиції України/заступник голови делегації, Анастасія Радіна — Голова Комітету з питань антикорупційної політики, Олена Дума — Голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, КРИВОНОС Семен Кривонос — Директор НАБУ та Ярослав Любченко — заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції.

На заході «Ukraine Integrity Ecosystem: War and Post-War Recovery», що організований українською делегацією, представлено українські цифрові інструменти запобігання корупції та розроблений НАЗК Посібник для керівників з розбудови доброчесної організації.

Детальніше про це ТУТ

Окрім цього, важливим та корисним для напрацювань в законодавчій роботі Комітету з питань правоохоронної діяльності є участь, зокрема, в таких панелях Конференції:

- A Focus on Judicial Integrity/Фокус на доброчесності суддів. Під час роботи в цій розглянули стан імплементації статті 11 щодо доброчесності суддів на сьогоднішній день, оцінюючи досягнення, виклики та нові сфери, в тому числі з особливим акцентом на роль спеціалізованих антикорупційних судів.

- Collective Action: Holding the Executive to Account/Колективні дії: притягнення виконавчої влади до відповідальності. Панель зосереджується на підходах парламентів, громадянського суспільства /міжурядових/ неприбуткових організацій та засобів масової інформації до притягнення виконавчої влади до відповідальності та боротьби з корупцією.

- Financial Investigation: Powerful Tool to Prevent Corruption/Фінансове розслідування: потужний інструмент для запобігання корупції. Обговорювались основні можливості для усунення системних недоліків у корупціогенних зловживаннях та зміцнення партнерських відносин для боротьби з корупцією та її рецидивами.

- Corruption and the World Drug Problem: Two Roads that Converge/Корупція та світова проблема наркотиків: дві дороги, які сходяться. Досліджувався звʼязок між корупцією та незаконним обігом наркотиків.

- Judicial Specialization in the Fight Against Corruption/Судова спеціалізація по боротьбі з корупцією. Під час роботи цієї сесії Рада Європи мала на меті зробити свій внесок в обговорення практики діяльності спеціальних судів і спеціалізованих суддів в антикорупційній сфері на основі порівняльного аналізу.

Конференція держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції — надважлива подія, яка дає можливість нашій державі продемонструвати на дуже впливовому міжнародному майданчику свою відданість цінностям доброчесності та нетерпимості до будь-яких проявів корупції.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України